Praha dostaví metro na sekyru

20.03.2012 18:29

Dostavba pražského metra až do nemocnice v Motole bude částečně na dluh. Dotace 7 miliard korun z EU městu na stavbu nestačí, proto si vypůjčí dalších 8,5 miliardy od Evropské investiční banky.

Praha dostaví metro na sekyru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Současná ekonomická situace města je taková, že nám nic jiného nezbývá, řekl pro Ihned.cz radní pro dopravu Josef Nosek z ODS.

Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo. Úrok úvěru od EIB bude podle dřívějších informací činit zhruba dvě procenta, předčasné splacení je možné po 18 letech.

„Je to extrémně výhodný úvěr, který nám v podstatě umožní dostavět trasu metra A,“ hájí půjčku Nosek. Peníze jsou určeny na stavbu a technologie, nebude se z nich hradit nákup souprav metra.

Výstavba prodloužení trasy metra A z Dejvické do Motola byla zahájena předloni na jaře. Přes 280 milionů eur (asi sedm miliard korun) by měla Praha získat na stavbu z evropských fondů, zbytek však musí uhradit ze svého.

Dostavba metra by podle propočtů z roku 2008 měla stát 18,7 miliardy korun bez DPH, při přepočtení k roku dokončení by měly náklady činit asi 21,1 miliardy korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…