Praha si připomněla památku obětí romského holokaustu

02.08.2019 21:48

Hlavní město si dnes připomnělo památku obětí romského holokaustu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a další zástupci vedení města vyvěsili na budovu Nové radnice k jejich uctění romskou vlajku. Praha 7 romskou vlajku umístila na Vodárenskou věž na Letné. Vlajka vlaje také na radnici Prahy 1 a v Horních Počernicích. Městská část Praha 8 vyvěsila vlajku na Libeňském zámku. V noci na 3. srpna před 75 lety bylo v Osvětimi zavražděno téměř 3000 Romů.

Praha si připomněla památku obětí romského holokaustu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Tento den je důležitý si připomínat, abychom věděli, kam může vést nenávist k určité skupině obyvatel. Tyhle věci by se nikdy už opakovat neměly,“ řekl pražský primátor.

Pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) inicioval vyvěšení vlajky také ve své městské části. Nová budova radnice se rekonstruuje, romská vlajka proto vlaje z Vodárenské věže. „Je mnoho politiků, kteří vzbuzují nenávist jedné skupiny lidí vůči druhé, a právě připomínání, jak to končí, je také bojem proti těmto lidem,“ řekl dnes Čižinský.

Vlajky budou na budovách až do večera, kdy se uskuteční čtení jmen obětí a další vzpomínkové akce na náměstí Míru. Komponovaný pietní program tam pořádá sdružení Ara Art, jeho součástí bude scénické vyprávění příběhu jedné z pamětnic. Hrát bude cimbálová muzika.

Nacisté vyvraždili asi 500.000 Romů a Sintů. Na 20.000 Romů, včetně těch z protektorátu, prošlo také vyhlazovacím táborem Osvětim-Březinka. Tragická pouť části osvětimských Romů se završila v noci z 2. na 3. srpna 1944, kdy tam bylo zavražděno 2897 Romů ze 14 zemí. Šlo o staré a nemocné, ženy a děti. Památný den romského holokaustu připadá na 2. srpen. Evropská rada toto datum v roce 2013 prohlásila mezinárodním dnem. Byla to druhá největší hromadná poprava československých občanů za války po usmrcení 3792 židovských mužů, žen a dětí z tzv. českého (či terezínského) rodinného tábora v noci z 8. na 9. března 1944. Za druhé světové války zahynulo téměř 90 procent českých a moravských Romů. Z asi 6500 protektorátních Romů jich 4870 odjelo transporty do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, vrátilo se jich jen 583.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…