Praha udělí čestné občanství Mládkové nebo režiséru Menzelovi

26.08.2019 13:47

Čestné občanství hlavního města Prahy bude uděleno mecenášce a sběratelce umění Medě Mládkové a režisérovi, herci a scenáristovi Jiřímu Menzelovi. Ocenění dále obdrží lékař a politik Pavel Klener a ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze Helena Koenigsmarková. Na dnešním jednání to odsouhlasila městská rada, návrh musí ještě schválit zastupitelstvo, uvedla ČTK.

Praha udělí čestné občanství Mládkové nebo režiséru Menzelovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

Nejvyšší osobní vyznamenání udílené hlavním městem získá Meda Mládková, která 8. září oslaví 100. narozeniny. Praha ji chce ocenit za šíření českého výtvarného umění a věhlasu české metropole ve světě, vyplývá z důvodové zprávy. Se svým manželem založila Nadaci Jana a Medy Mládkových, dala vzniknout Museu Kampa, pro které nechala zrekonstruovat historické budovy Sovových mlýnů. Postarala se také o záchranu nedaleké Werichovy vily a její zpřístupnění veřejnosti.

Za mimořádné zásluhy v oblasti filmového umění bude čestným občanstvím hlavního města oceněn také Jiří Menzel. Proslul oscarovým snímkem Ostře sledované vlaky, mezi další jeho velké režijní počiny patří filmy Skřivánci na niti, Na samotě u lesa, Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. V herecké úloze ho mohli diváci naposledy vidět ve slovensko-česko-rakouské road movie Tlumočník z roku 2018.

Hlavní město ocení lékaře Pavla Klenera, jehož hlavním oborem je onkologie, zejména pak zavedení chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe. Je zakladatelem této disciplíny v Československu. Stal se prvním polistopadovým ministrem zdravotnictví.

Stříbrnou medaili hlavního města získá Helena Koenigsmarková, která od roku 1990 vede Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Hlavní město od roku 1990 udělilo čestné občanství šesti desítkám osobností, mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…