Praha zahájila kampaň proti domácímu násilí

27.11.2017 13:42

Hlavní město společně s pražským Centrem sociálních služeb zahájilo kampaň proti domácímu násilí. Kampaň Má mě rád? Nemá mě rád?, která představí sedm příběhů obětí domácího násilí, má za cíl ukázat možné řešení ohroženým lidem, kteří neví, co v situaci dělat. Součástí kampaně jsou přednášky, výstava či publikace, píše ČTK.

Praha zahájila kampaň proti domácímu násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Panelový dům na Žižkově

Dnes o tom informoval magistrát. Kampaň potrvá od dneška do konce února 2018.

„Kampaň má oslovit ženy a muže, kteří jsou ohroženi domácím násilím. Nabídnout jim možnost řešení prostřednictvím Intervenčního centra. Poukázat na to, že domácí násilí nemusí ženy či muži snášet, protože existují řešení. Navíc chceme, aby si uvědomili, že netrpí jenom oni, ale i jejich děti, které si své negativní zkušenosti nesou s sebou do budoucího života,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

Domácí násilí nespočívá jen ve fyzickém ubližování, ale také v psychickém teroru. Mezi sedmi příběhy, které v kampani přibližují konkrétní případy klientů pražského Intervenčního centra, je příběh paní Anny, kterou partner ponižoval, nutil ji izolovat se od okolí a napadal ji. Na centrum se obrátila až v okamžiku, kdy se ji manžel pokusil uškrtit.

S domácím násilím má zkušenost více než pětina žen a sedm procent mužů. Psychickému vydírání, ponižování a několika fyzickým útokům čelil v manželství pan Marek. „Výsledkem bylo zhoršení jeho zdravotního stavu, potíže se spánkem a jídlem. Nevěděl, jak situaci řešit, protože manželka opakovaně vyhrožovala, že pokud cokoliv udělá, ona ho obviní z toho, že ji napadl,“ popsala jeho případ vedoucí Intervenčního centra Zuzana Chomová.

Oběti se často obrátí na Intervenční centrum až po pěti až sedmi letech trvání domácího násilí. V některých případech však trýznění snášejí oběti déle. Svědčí o tom příběh Dany, která vydržela fyzické i psychické trýznění ze strany manžela 30 let, než po posledním napadení přivolala policii a začala situaci řešit s centrem.

Atmosféra násilí doléhá i na děti žijící v rodině. Může způsobit psychické problémy nebo zhoršení chování v dětství a přenést tyto zkušenosti a vzory chování do dospělosti. Paní Barboře se narodily tři děti do vztahu, ve kterém byla devět let obětí násilí. V manželství zůstávala ze strachu, že nebude mít kde bydlet a nedokáže se postarat o děti. Situaci začala řešit až ve chvíli, kdy zjistila, že jsou děti silně traumatizované a jedno z nich uvažuje o sebevraždě.

Pražské Intervenční centrum zahájilo svoji činnost 1. ledna 2007. Od té doby v něm hledalo pomoc zhruba 5500 lidí. Pracovníci centra pomáhali obětem násilí u 1272 případů vykázání násilné osoby z domova. Tímto institutem může policie ochránit oběť na deset dní, během kterých pracovníci centra kontaktují ohroženou osobu a jednají s ní o možném řešení situace. Na konci roku Intervenční centrum podruhé ocení policisty za spolupráci při řešení případů domácího násilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …