Pravice by se měla inspirovat u Babiše a Masaryka, míní bývalý rozhlasový šéfredaktor

19.07.2020 10:05

Poté, co Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg oznámili svůj odchod z Poslanecké sněmovny, nastal podle bývalého šéfredaktora stanice ČRo Vltava Petra Fischera čas přemýšlet, kam by se měla ubírat česká pravice. Správný směr jí prý udal už Tomáš G. Masaryk. Dnešní pravicoví politici, dle Fischera, jen musí najít odvahu si to přiznat a po této cestě jít.

Pravice by se měla inspirovat u Babiše a Masaryka, míní bývalý rozhlasový šéfredaktor
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

České pravicové strany dnes nejsou schopny získat větší pozornost voličů. Svědčí o tom ostatně už sám fakt, že tyto strany jsou už sedm let v opozičních lavicích. Petr Fischer to na blogu na serveru Aktuálně.cz přičítá tomu, že dnešní představitelé pravicových stran pozapomněli na sociální politiku, která je přitom to jediné, co českého voliče zajímá opravdu nejvíc.

Pochopil to prý i Andrej Babiš (ANO), kterému jeho tým vymyslel heslo „Bude líp“. Není z toho zcela jasné, komu přesně bude líp, ale dá se to vyložit i tak, že bude líp všem, stačí, když zvolíte ANO a Babiš už to zařídí.

„Slevy na vlak jsou dnes celospolečensky sdílenější hodnotou než odvaha Thatcherové a originalita von Hayekova,“ napsal Fischer. „Ne za všechno ze svého úspěchu vděčí současný premiér falešnému marketingu. A i v něm lze nakonec najít něco jako zdravé sociální jádro. Andrej Babiš jej dokázal naplno využít. Teď jde jen o to, aby k tomu našli odvahu také jiní,“ rozvádí svou úvahu dál.

Pochopil to prý i exprezident Václav Klaus, který přišel na počátku 90. let s myšlenkou, že v kapitalismu může uspět každý. Na sociální politiku, na bydlení pro méně majetné myslela ostatně i již zmíněná někdejší premiérka Velké Británie Margaret Thatcherová.

Čeští pravicoví politici by prý mohli navázat na zakladatele našeho moderního státu T. G. Masaryka, který na sociální otázky kladl velký důraz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…