Pravicoví poslanci, proč nejdete na Zemanovu "korunovaci"? Odpovědi zde

01.03.2013 7:02

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana se nejspíš odehraje za nepřítomnosti některých zákonodárců. Vesměs se jedná o sympatizanty jeho soupeře Karla Schwarzenberga, kteří Zemanovi nemohou zapomenout ostrou předvolební kampaň. K účasti je přitom vyzval sám Schwarzenberg.

Pravicoví poslanci, proč nejdete na Zemanovu "korunovaci"? Odpovědi zde
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Oficiální portrét Miloše Zemana

Podle MF DNES se již řada poslanců a senátorů vyjádřila, že nechce být součásti ceremoniálu, na němž se stane prezidentem člověk, který zvítězil nečestným způsobem. Protest se nejvíce rozšířil v řadách TOP 09, ale také ODS.

„Na Hrad nepřijdu. Kampaň ze strany nového prezidenta překročila veškerou míru vkusu,“ uvedla poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová. Ta uznává, že Zeman byl zvolen právoplatně, ale nechuť sledovat jeho nástup prý byla nakonec silnější. „Převážilo to, že se chci chovat podle svého vědomí a svědomí. Jestliže člověk postupuje proti svému svědomí, pak ho ta nesprávná rozhodnutí pálí celý život,“ vysvětluje poslankyně.

Je možné, že nakonec budou na Hradě absentovat desítky zákonodárců. Nejen jako na protest, ale také třeba jednoduše proto, že nemají čas. „Když nahlédnete do kalendáře, zjistíte, že mám ten den svátek a rodina už dávno dopředu zorganizovala oslavu mimo Prahu,“ uvedla Gabriela Pecková z TOP 09. Připustila však, že výsledek prezidentské volby jí rozhodování, zda se inaugurace zúčastnit či nikoliv, výrazně ulehčil.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka by minimálně polovina poslaneckého klubu měla na inauguraci dorazit.  Zároveň však připustil, že způsob, jakým vedl Zeman předvolební kampaň, se některých dotkl. „Já úctu k Miloši Zemanovi chovám, je to můj prezident,“ ujistil Gazdík. Jenže ani on se na Hradě neobjeví, neboť právě bude na služební cestě v USA.

Rozpaky svých kolegů se prý snažil v týdnu rozptýlit i sám Schwarzenberg. „Moc se nám tam nechtělo, ale pan Schwarzenberg se pousmál a řekl: 'Nenechte mě tam jít samotného.' Takže já jdu na Hrad s Karlem,“ prohlásila poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Na inauguraci se příliš nechce ani senátorovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi, který v kampani patřil mezi nejsilnější Zemanovy kritiky. „Zúčastním se v rámci svých povinností,“ říká senátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…