Pražská plynárenská jde příkladem. Zveřejní politiku odměňování svých statutárů

06.09.2021 11:27

Pražská plynárenská dnes oznámila, že veřejnosti zpřístupní jednotnou politiku odměňování členů svých statutárních orgánů. K nahlédnutí bude na webu společnosti.

Pražská plynárenská jde příkladem. Zveřejní politiku odměňování svých statutárů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražská plynárenská, ilustrační foto

Politika odměňování vymezuje základní východiska, pravidla a kritéria pro členy představenstva a dozorčí rady. Tento krok je logickým pokračováním strategie otevřenosti a transparentnosti společnosti Pražská plynárenská. V rámci transparentní politiky v minulosti například implementovala systém protikorupčního managementu dle ČSN ISO 37001.

Tato norma specifikuje požadavky a poskytuje návod pro ustavení, zavedení, udržování, prověřování a zlepšování systému protikorupčního managementu, který má organizaci pomoct při prevenci a odhalování korupce a reakci na ni. Společnost také posílila kontrolní mechanismy tak, aby odpovídaly požadavkům evropské směrnice na ochranu osob, které oznámí protiprávní jednání.

Odměny pro takzvané statutáře jsou podle vyjádření městské společnosti nastaveny tak, aby přispěly k loajalitě a motivaci při naplňování celkové strategie společnosti. Cílem je, aby na výkonných pozicích byli lidé kvalifikování, schopní a zkušení. V případě členů představenstva se bere ohled taktéž na samotnou pozici, tedy na to, že se jedná o řídící funkce a tedy i vysokou míru zodpovědnosti za chod společnosti. V případě dozorčí rady se zohledňuje zejména funkce kontrolní. Odpovědností dozorčí rady je především dohlížení na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti. 

„Jsem rád, že jsme k tomuto kroku, jako jedni z prvních ne-li vůbec první z městských společností, přistoupili. Jsme přesvědčeni, že větší transparentnost právě v této veřejností velmi sledované oblasti je jedním z důležitých předpokladů budování důvěryhodnosti firmy,“ uvedl předseda představenstva Martin Pacovský.

Pražská plynárenská patří dlouhodobě mezi nejvýznamnější tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje bezmála 426 tisíc odběrných míst po celé republice. Společnost je ve vlastnictví hlavního města Prahy. Jedná se o ryze českého dodavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…