Pražskou místostarostku napadli agresivní Číňané. O traumatický zážitek se podělila s fórem Pavla Šafra

31.03.2016 16:32

Ing. Věra Štěpánková, zástupkyně starosty městské části Praha-Suchdol, vyrazila do ulic, aby v poklidu vyjádřila svůj názor na návštěvu čínského prezidenta v České republice. Napadli ji však jeho příznivci, kteří jej v ulicích vítali. A o své zkušenosti poskytla rozhovor Svobodnému fóru.

Pražskou místostarostku napadli agresivní Číňané. O traumatický zážitek se podělila s fórem Pavla Šafra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Na transparentu, se kterým Štěpánková vyrazila do ulic, stálo „FREE WANG YU“. Jedná se o Číňanku, kterou režim údajně zadržel za „podvracení státní moci“ a hrozí jí až doživotní trest, s čímž Štěpánková nesouhlasí, jelikož se jedná o lidskoprávní aktivistku, která nyní čelí perzekuci ze strany čínské vlády.

Se samotnou návštěvou však problém nemá, vadí jí totiž jen „rektální alpinismus“, kterého se dopouští náš nejvyšší představitel a celá česká vláda. „Vadí mi, když nejsme hrdí na to, že jsme Češi, když máme potřebu se stále někomu zavděčovat,“ řekla Štěpánková.

Její samotné napadení se odehrálo na Smetanově nábřeží, kde postávala zhruba dvě a půl hodiny. „Protože jsem chtěla klidnou a neagresivní formou dát najevo svůj názor – upozornit na porušování lidských práv, zejména na případ právničky Wang Yu – vybírala jsem si místa, která nebyla blízko skupin s čínskými vlajkami,“ okomentovala celou situaci Štěpánková.

Celý rozhovor zde

Pak se ale z ničeho nic objevily „dvě osoby, asi čínské národnosti, s vlajkou“. Nejprve jí příchozí muž zničil transparent, a tak se, zaskočena jeho chováním, přesunula na jiné místo. O několik chvil později došlo opodál k dalšímu napadení Štěpánkové, která si mezitím transparent vyspravila.

„Od incidentu již uplynulo dvanáct hodin, ale ještě stále se uvnitř třesu. Celá situace mne velmi zaskočila, na něco takového, pokud sama neporušuji zákony či druhé neomezuji, jsem si nezvykla a zvykat rozhodně nechci. Svoboda, kam řadím i svobodu projevu, je pro mne nejvyšší hodnotou,“ podotkla.

Někteří z pročínských aktivistů dle Štěpánkové mluvili česky, viděla však jednu skupinu, kterou Čech doprovázel a ujišťoval Číňany, že policie jejich přestupky pravděpodobně řešit nebude.

Podle Štěpánkové se však policie v jejím případě zachovala profesionálně. „Po prvním napadení mne oddělili od ‚rudých vítačů‘ a řekli, že pokud bych cokoliv potřebovala, mám si říct. Po druhém napadení okamžitě agresory odvedli.“

reklama

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…