Pražský hrad udeřil na novináře. S pomocí Vasila Biľaka

23.08.2018 9:15

Komentátor Petr Zídek se na serveru Lidovky.cz vyjádřil k dle jeho slov „odvážnému“ prezidentu Miloši Zemanovi. Reagoval tak na to, že česká hlava státu mlčela k výročí okupace 21. srpna. Jeho slova následně okomentoval také hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pražský hrad udeřil na novináře. S pomocí Vasila Biľaka
Foto: Screen: Facebook TV Prima
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pořadu Názory bez cenzury internetové televize Prima.

„Prezident se rozhodl bojkotovat výročí sovětské invaze. Každý, kdo v posledních letech slyšel nějaký Zemanův projev, jeho mlčení ocenil. Místo obvyklé směsi nepravd, polopravd a nízkých urážek ticho. Ticho, které blaží,“ poznamenal Zídek a všiml si také Ovčáčkových slov, kterými absenci projevu zdůvodňoval. 

„Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,“ sdělil Ovčáček. 

A právě nad slovem odvážný se Zídek pozastavil. „Myslím, že většina občanů má na takový projev úplně jiné požadavky. V první řadě by měl stmelovat národní společnost připomenutím jejího kolektivního zážitku. Společně prožitá minulost, ta velkolepá i tragická, je a vždy byla důležitým pojítkem mezi lidmi, kteří se rozhodli tvořit jeden národ. Miloš Zeman takové projevy pronášet neumí, takže je dobře, že mlčí,“ dodal Zídek a komentuje, že vydávat nesouhlas se „vstupem vojsk“ u stranické prověrkové komise za projev „odvahy“ je poněkud odvážné. 

„Podobně se zachovaly statisíce dalších lidí, spíše než o projev odvahy šlo o projev zachování vlastní integrity a elementární sebeúcty. Na rozdíl od mnohých dalších komunistů vyloučených ze strany si Miloš Zeman nemusel hledat práci jako topič, čerpač nebo řidič tramvaje. Z VŠE nebyl vyhozen, ale propuštěn poté, co byl zrušen ústav, kde působil. Dál mohl publikovat pod pseudonymem odborné články, v zahraničí i pod vlastním jménem a po roce našel místo ve svém oboru v organizaci Sportpropag,“ sdělil Zídek s tím, že byl rád, že k výročí promluvil slovenský prezident Andrej Kiska. 

„Na Miloše Zemana se dobře hodí parafráze starého latinského si tacuisses, philosophus mansisses – když mlčí, zůstává prezidentem. Bylo by skvělé, kdyby se rozhodl mlčet i během dalších velkých výročí, která nás čekají, zejména na sté výročí republiky. A úplně ideální by bylo, kdyby zmlkl i jeho mluvčí. Ale tolik štěstí nás zřejmě nepotká,“ uzavřel Zídek.

Původní text ZDE

„Soudruh Vasil Biľak pověřil z pekla soudruha Zídka, aby navázal na činnost prověrkové komise KSČ v roce 1970. Soudruh Zídek zjistil, stejně jako normalizační komunisté, že je Miloš Zeman absolutně neideový,“ okomentoval pak komentář Ovčáček na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…