Před 40 lety vyšel v Rudém právu článek o Chartě 77: Ztroskotanci a samozvanci

11.01.2017 11:30

Článek Ztroskotanci a samozvanci, hanobící text Charty 77 a její signatáře, který vyšel v Rudém právu před 40 lety, 12. ledna 1977, byl součástí rozsáhlé propagandistické kampaně, již tehdejší režim rozpoutal proti signatářům tohoto dokumentu. Signatáře charakterizoval jako „sluhy a agenty imperialismu, zaprodance či sionisty“.

Před 40 lety vyšel v Rudém právu článek o Chartě 77: Ztroskotanci a samozvanci
Foto: demdigest.net
Popisek: Charta 77

Charta byla prvním a nejdéle působícím opozičním hnutím v sovětském bloku a inspirovala podobné aktivity v jiných zemích. Po zveřejnění dokumentu Prohlášení Charty 77 na začátku ledna 1977 vyšel tento text v předních světových denících a pozornost mu věnovaly západní tiskové agentury a rozhlasové stanice. Nezpochybňoval legitimitu stávajícího režimu a chtěl vést dialog, připomíná ČTK.

Režim však reagoval ostře. Již 7. ledna 1977 vyšel v Rudém právu první článek o Chartě pod titulkem Čí je to zájem. A ve zmíněném článku Ztroskotanci a samozvanci o pět dní později se o prohlášení Charty mluví jako o „protistátním, protisocialistickém, protilidovém a demagogickém hanopisu, který hrubě a lživě pomlouvá Československou socialistickou republiku a revoluční vymoženosti lidu“.

Vrcholem této kampaně se stala takzvaná Anticharta, kterou koncem ledna přijali umělci na shromáždění v Národním divadle. Kromě toho režim zasahoval proti signatářům Charty 77 i silou – zatýkáním, výslechy, domovními prohlídkami, nutil je také k vystěhování z republiky. Charta však ve své činnosti pokračovala a pomohla vytvořit prostor pro přechod k demokratickým změnám v roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…