Před 45 lety se upálil na protest proti normalizaci Evžen Plocek

08.04.2014 9:29

Před 45 lety, 9. dubna 1969, zemřel v jihlavské nemocnici technický úředník Evžen Plocek. Pět dní předtím se v Jihlavě na náměstí zapálil na protest proti nastupující normalizaci. Sebeobětováním navázal Plocek na odkaz Jana Palacha a Jana Zajíce, ale na rozdíl od nich o Plockovi veřejnost dlouho skoro nevěděla.

Před 45 lety se upálil na protest proti normalizaci Evžen Plocek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Do celostátního tisku nepronikla ani řádka, kromě malé zprávy v černé kronice Rudého práva, která ale neuváděla ani iniciály.

Plocek se narodil 29. října 1929 v Jihlavě. Vyučil se nástrojařem a po válce nastoupil do jihlavského Motorpalu. V roce 1955 se stal předsedou závodního výboru ROH a vstoupil do komunistické strany. Po rozšíření vzdělání se stal vedoucím obchodního úseku a později náměstkem ředitele.

Na jaře roku 1968 zasedl v okresním výboru KSČ, kde patřil k zastáncům reformních myšlenek Pražského jara. Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy se zúčastnil vysočanského sjezdu, jehož delegáti žádali okamžité stažení cizích vojsk (sjezd později nové vedení KSČ prohlásilo za nelegální).

Ani nejbližší Plockovi známí se s odstupem času neshodli na tom, zda měl jeho čin jen politický motiv, či byl vyvrcholením jeho osobních problémů. Plocek totiž nezanechal žádný dopis, pouze těsně před činem na pult jedné ze střelnic na pouti hodil papírky se slovy: „Jsem pro lidskou tvář - nesnáším necit - Evžen" a „Pravda je revoluční - napsal Antonio Gramsci (italský politik, publicista a marxistický filosof - poznámka ČTK)".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…