Předávka proběhla úspěšně, Kalousek předsedou TOP 09

29.11.2015 10:24

Miroslav Kalousek je novým předsedou TOP 09. Na sněmu strany ho podle očekávání zvolili delegáti strany s počtem 148 hlasů jako šéfa strany místo končícího dosavadního předsedy Karla Schwarzenberga. Právě Kalousek byl v roce 2009 společně s Karlem Schwarzenbergem zakladatelem této strany poté, co odešel z KDU-ČSL.

Předávka proběhla úspěšně, Kalousek předsedou TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ve svém závěrečném projevu před sněmem zaútočil nový předseda TOP 09 jak na prezidenta Miloše Zemana, tak především na ministra financí Andreje Babiše. „Čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ řekl za velkého aplausu delegátů Kalousek a ohradil se před tím, že je jeho program podle médií antibabišovský. Naopak prohlásil, že ve svobodné demokratické zemi musí být prostor pro kritiku. „Postavme model bohaté společnosti proti oligarchickému modelu,“ řekl.

V projevu rovněž očekávaný náhradník Karla Schwarzenberga zopakoval svou včerejší tezi, že je potřeba domluvit se s demokratickou levicí. Uvedl, že chce, aby strana i nadále podporovala malé a střední podnikatele namísto silných státních podniků.

Kromě toho se Kalousek vyjádřil i k současné migrační krizi. Sám prý považuje za nejlepší řešení pomoci uprchlíkům zpět do jejich vlasti. „Přiznám se, že mám mírně skeptický pohled na integraci. Myslím, že bude velmi složité se s nově příchozími shodnout například na tom, co je slušné a co ne. Například otázka postavení žen ve společnosti, nebo postoj k menšinám. Odmítněme laciné xenofobní názory, do jejichž čela se staví prezident České republiky,“ neopomněl si Kalousek v projevu rýpnout směrem na Hrad a přiznal, že má v tomto ohledu blízko k názorům premiéra Bohuslava Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…