Předčasné volby? Fiala v ohrožení. Už to padlo před kamerou

23.05.2022 15:41

Česká ekonomika dostává po dvou letech covidové pandemie hodně zabrat. Nyní kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině se situace daleko víc zhoršila. Zdražuje úplně všechno, rostou ceny energií, pohonných hmot, potravin i dalšího zboží. Kam až to může jít a nehrozí nám například podobná situace jako byla v Řecku? I o tom se hovořilo v pořadu Face2Face, hostem byl ekonom Lukáš Kovanda.

Předčasné volby? Fiala v ohrožení. Už to padlo před kamerou
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

„V letošním roce je třeba počítat s tím, že se propadne životní úroveň nás všech nejvýrazněji za posledních 30 let, to znamená od první poloviny devadesátých let. Lidé, kterým je méně než 50 let, si vlastně ze svého dospělého života něco takového vůbec nepamatují. Tudíž to je problém nejen ekonomický, ale i sociální, protože nevíme, do čeho jdeme. Nebo podstatná část veřejnosti na to není připravena a může být zaskočena. A může pak hledat různé hromosvody, na koho vlastně to svoje životní zhoršení, zhoršení vlastního života svalit. Třeba politici budou pravděpodobně první na ráně, nebo mezi prvními na ráně. Může to zamíchat i politickými kartami. Může to změnit preference voličské, může to v krajním případě vést třeba k předčasným volbám,“ podotkl k současné situaci Kovanda.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
„Z krátkodobého hlediska je to pro občany problematické. Většina z nich by byla zřejmě radši, kdyby ceny pohonných hmot byly zastropovány na úrovni Maďarska, kde se nyní tankuje za 31,32 korun za litr, což je krásná cena proti tomu, co je u nás, kdy v březnu to bylo za naftu až takřka 50 korun v průměru. Stejně tak Polsko, další příklad země, kde zlevnily také pohonné hmoty, ale třeba hnojiva pro zemědělce nebo potraviny základní, vlivem toho, že byly buď anulovány, nebo sníženy daně, respektive sazby daně z přidané hodnoty. Česká republika k těmto razantním krokům nepřistupuje a krátkodobě to je určitě tím pádem větší zátěž pro lidi,“ dodal Kovanda k zastropování cen.

„To, co činí, Poláci, Maďaři, to je vlastně na dluh, protože když zastropujete ceny, tak to znamená, že by se mělo tankovat třeba za 50, tankujete za 30, to je příklad. Dvacet korun musí někdo dorovnat těm čerpadlářům, nebo těm rafineriím, těm petrochemickým společnostem. Na to nebude nikdo jiný než stát. Takže daňový poplatník. Nebo na dluh. A ten dluh, to jsou vlastně budoucí daně. Takže to zaplatí vždy daňový poplatník, a tak trochu se zatěžují dále, nebo ještě více budoucí generace, děti, ještě nenarození, což je i morálně obtížně ospravedlnitelné. Morálně čistěji jedná v tuto chvíli vláda česká, která žádné takovéto razantní plošné úlevy neposkytuje, ale samozřejmě může tím ztratit podstatnou část politických bodů,“ míní Kovanda.

Podle Kovandy bude nespokojenost lidí dál narůstat. „Nakonec, zřejmě ještě letos, se dočkáme nějakých takových opatření, která mají Maďaři nebo Poláci,“ dodal. „Obavy ze zdražování jsou nejvyšší od roku 2000, od kdy se něco takového měří. Lidé mají pocit, i když právě vidí, co se děje v Maďarsku, Polsku, že jsou opomíjeni. Že se pomáhá zahraničním občanům z Ukrajiny, teď já neříkám, že tento názor sdílím, já jen říkám, že takto to podstatná část populace vidí. A je to voda na mlýn opozičním stranám, ale třeba z průzkumů veřejného mínění, těch preferenčních průzkumů, nevypadá, že by opozice silně posilovala, že by ODS nějak ztrácela, dokonce sílí preferenčně. A to samozřejmě je odraz těch průzkumů, které si nechávají dělat samy ty strany, takže ODS zatím nemá silný stimul k tomu, aby vlastně nějakým způsobem přeřadila a přehodnotila svoji dosavadní politiku,“ podotkl. 

„Ale to, do čeho se řítíme ekonomicky, je opravdu šokující, a proto si myslím, že nakonec i ta ODS to přehodnotí. Průmysl, podnikatelé, firmy, ti mají vždy k té ekonomice blíž, ti ji čtou v tom přímém přenosu, nezprostředkovaně. K tomu politikovi, i když o ní velmi rozhoduje, tak se všechno donáší zprostředkovaně, přes ty firmy, přes ta statistická čísla, která ovšem máme s určitým zpožděním, měsíce, dvou měsíců. Takže než to ten politik vstřebá, tak ten podnikatel, ta firma, ten podnik, ten průmysl, to dávno vědí. A v té situaci jsme teď. My jsme v situaci, kdy podniková sféra, podnikatelé vědí něco, co ještě těm politikům stále nedošlo. A ještě stále doufají, věrni svému slibu předvolebnímu, že to vysedí. Ale to si myslím, že je sci-fi a že je brzy realita zažene do patřičných mezí,“ dodal.

„A neměli by tedy politici jít se podívat v reálu, jak to v podnicích vypadá?“ zeptal se pak moderátor. „Proto se stali politiky, protože nechtěli být v těch podnicích. Nechtěli v nich pracovat. Radši chtějí být v saloncích Strakovy akademie, parlamentních saloncích, sálech Pražského hradu. To je jejich životní cesta, kterou si vybrali, v ní uspěli, těší se společenskému postavení a oni jsou rádi, že unikli tomuto světu dřiny, podnikání, rizika určitého podnikatelského, působení ve firmách, v korporacích, kde přece jen často nemáte své jisté. Kdežto když máte ten politický mandát, pokud vás ten volič nesesadí v nějakých volbách, třeba předčasných, tak máte vlastně jasno, že tam do konce toho funkčního období budete. Což je docela příjemný život. Vezměte si, že řada politiků vlastně vystupuje s nějakými návrhy, poměrně sporadicky, pár politiků vídáme v televizi, ale ti se tam točí jako panáčci na orloji, ale drtivou většinu politiků vlastně vůbec neznáme. Takže život těchto skrytých politiků je velmi atraktivní a oni nebudou chtít jít mezi podnikatele, mezi firmy. Ano, budou se holedbat, jak jim naslouchají, a tak dále, ale vlastně, oni chtěli být těmi politiky, podařilo se a teď, co sledují jako klíčový zájem, je být znovuzvoleni,“ zmínil Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…