Přední byznysmeni a politici si vyjeli na golf do Dubaje

24.02.2011 9:46

Před rokem a půl se objevila kauza o společné dovolené politiků, byznysmenů a lobbistů v Toskánsku v Itálii. Podle zjištění serveru Aktuálně.cz takové akce pokračují. Například v Dubaji.

Přední byznysmeni a politici si vyjeli na golf do Dubaje

Server Aktuálně.cz upozornil na přílet skupiny manažerů z prodlouženého výletu v Dubaji. Byli mezi nimi lidé spojení s pochybnými zakázkami za miliardy korun. Například generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák a spolumajitel firmy Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Schůzka šéfů státních podniků

Krskova společnost získává zakázky právě od firem Žaludy a Dvořáka. V Dubaji byl mimo jiné i šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek z ODS, šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman nebo významný lobbista Roman Janoušek, kterého prověřuje policie.

Zatím není zcela jasné, kdo zaplatil tuto výpravu za golfem. Případ tak připomíná aféru v Toskánsku. Aktuálně.cz se ale podařilo získat výpověď Pavla Suchánka, že část letenek v ceně přibližně půl milionu korun dodal šéf ČEZ Martin Roman.

Kdo platil cestu? Prý každý sám

Ostatní manažeři tvrdí, že si cestu platili ze svého. Nikdo ale nepředložil doklady. Podle Martina Romana se jednalo o společný nákup letenek, které si ale platil každý sám.

„Jednoznačně jsem schopen doložit, že jsem si to platil," řekl Aktuálně.cz generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák. Doklady vám ale nepředložím. Jel jsem soukromě, nejsem politik."

Dodal, že se s šéfem Škody Krskem i s Romanem Janouškem zná dlouhou dobu a do Dubaje jezdí za golfem už řadu let.

Škodovka dodává stroje ČD i DPP

Firmy skupiny Škoda Transportation mají přibližně šedesátiprocentní podíl na zakázkách Českých drah. Například dva měsíce před cestou do Dubaje získala jedna dceřinná společnost zakázku za 3,3 miliardy korun na dodávku 15 vlaků.

Škoda také dodává tramvaje pro Dopravní podnik. Do roku 2017 má dodat až 250 nových vozů za 17 miliard korun. Tato zakázku už byla dvakrát předmětem soudního líčení.

Mohl platit Krsek. Ale je to tajné

"Ano, znám se s člověkem, který nám dodává za miliardy techniku, a to spíš se chlubím tím, že jsem to byl já, kdo vztah se Škodovkou narovnal," tvrdí Dvořák Aktuálně.cz a poukazuje na změny ve smlouvě s touto firmu na dodávku tramvají. "Jsem schopen oddělovat byznys a přátelství."

Je tedy možné, že výlet do Dubaje zaplatila firma Tomáše Krska. On sám serveru Aktuálně.cz odmítl poskytnout vyjádření s tím, že se jedná o soukromou akci.

Související:

Rýsuje se další Toskánsko? Roman a další se rekreovali v Dubaji 

Toskánsko? S tím nemám problém, odmítá Rathovu kritiku Urban

Topolánek varuje: Přijde další Toskánsko 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…