Předseda EK Juncker vyzývá Evropany: Neopakujte názory populistů. Jinak se nám prý stane něco moc ošklivého

11.08.2015 19:10

Z nejvyšších míst EU se ozývají hlasy za solidaritu k uprchlíkům. Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker říká: „Nesmíte následovat populisty, jinak se jimi sami stanete.“ Do toho šéf liberální strany Evropského parlamentu, ALDE, Guy Verhofstadt volá po společné imigrační politice EU. A na mimořádném summitu EU došlo k odsouhlasení další finanční pomoci ke zvládnutí imigrační krize.

Předseda EK Juncker vyzývá Evropany: Neopakujte názory populistů. Jinak se nám prý stane něco moc ošklivého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Uprchlická krize je v současnosti nejviditelnějším problémem Evropské unie a vzhledem k její povaze se na ní zvládá uživit spousta lidí. Mezi ně také patří všude se rojící populističtí politici, kteří jdou lidem na ruku, schůdná řešení však nenabízejí.

„V politice jsou časy, kdy nesmíte následovat populisty, jinak se jimi sami stanete. Ale voliči, kteří slyší na jejich jednoduché argumenty, je budou volit vždy,“ říká Juncker a dodává, že se nesmíme nechat zaslepit populistickým myšlením, „které je přítomné ve všech našich zemích“.

Vyjádřil také zklamání nad odporem, se kterým členské státy přistupují ke spolupráci při zvládání uprchlické krize. Ať již jde o Viktora Orbána a zeď na maďarských hranicích či neschopnost Francie a Velké Británie vyřešit situaci s uprchlickým táborem v Calais.

Mezitím se Guy Verhofstadt obrátil na prezidenta Evropské rady Donalda Tuska za účelem svolání mimořádného summitu, který se má věnovat „stále méně udržitelné situaci na hranicích EU“. To vše po tragédii, kdy italská pobřežní stráž vylovila u pobřeží Libye dalších 400 uprchlíků. Mezitím jich však podle odhadů na 200 utonulo.

„Úmrtí v Calais a Středozemním moři jsou připomínkou toho, že náš migrační a azylový systém neslouží svému účelu,“ tvrdí Verhofstadt. Podle něj bychom měli vymyslet společné řešení. Mimo jiné volá po „centralizovaném evropském azylovém systému, který umožní rovnoměrnější přerozdělení skutečných uprchlíků mezi členskými zeměmi EU“. Také vyzval evropské státy, aby se „nepodvolili nacionalistům, ukazování prstem a stavění plotů“. „My Evropané víme lépe než všichni ostatní, že stavění zdí rozhodně nic nevyřeší.“

A na mimořádném summitu, který se konal minulý čtvrtek, se odsouhlasilo dalších 23 podpůrných programů. Celkem má být od roku 2014 do roku 2020 rozdáno 2,4 miliardy eur. „Peníze tak budou moci proudit státům, jako jsou Itále a Řecko, které jsou přední linií, a dalším zemím EU, jež čelí velkým migračním tokům,“ tvrdí tisková zpráva.

Vše se bude dít skrze Fond pro azyl, migraci a integraci, který má financovat „efektivní zvládání migračních toků a vývoj společného přístupu k azylu a migraci“, a přes Fond vnitřní bezpečnosti, jenž má podporovat bezpečnější hranice členských zemí, především skrze moderní techniku.

Některé země jsou na seznamu obou fondů, celkem vzniklo dalších 23 programů. Co se týká České republiky, ta už je na seznamu příjemců pomoci od posledního summitu EU, který se konal v květnu, a celkem jsme od EU získali necelých 60 milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…