Předseda Senátu Štěch s hejtmany bude řešit rozšíření pravomocí NKÚ

20.05.2016 6:05

Předseda Senátu Milan Štěch se dnes sejde se zástupci Asociace krajů ČR včetně jejího předsedy Michala Haška (oba ČSSD). Mezi témata jednání bude patřit rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které má horní komora schvalovat příští týden.

Předseda Senátu Štěch s hejtmany bude řešit rozšíření pravomocí NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

NKÚ má podle vládního návrhu získat právo prověřovat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. Osud této předlohy je ale v Senátu nejistý vzhledem k tomu, že žádný z jeho výborů normu nepodpořil.

Mnozí senátoři v souladu s požadavky Svazu měst a obcí (SMO) chtějí, aby vláda předložila návrh, kterým by se odstranily duplicity v kontrolních akcích, kdy různé instituce kontrolují stejnou věc a někdy s rozdílným výsledkem. Kontroloři by SMO měli mít ve vztahu k samosprávě v kompetenci pouze kontrolu zákonnosti, nikoliv efektivnost vynaložených peněz.

O rozšíření pravomocí NKÚ, které nebude moci platit bez souběžné změny ústavy, se naopak kromě vlády zasazuje prezident Miloš Zeman nebo uskupení Rekonstrukce státu.

Štěch se s představiteli Asociace krajů sešel naposledy před rokem. Tehdy k tématům patřilo zvýšení příjmu krajů z daňových výnosů. Kraje novelou o rozpočtovém určení daní získaly až čtyři miliardy korun ročně, o které přišly po roce 2011 kvůli snížení jejich podílu na výnosech z DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …