Předseda Svobodných Vondráček: Patříme do Evropy. Ne Evropě

24.11.2023 18:05 | Monitoring

Volby do Evropského parlamentu se již pomalu ale jistě blíží a jak se zdá, nejdál s přípravami jsou na tom Svobodní, kteří by rádi po 10 letech zopakovali svůj největší volební úspěch a opět získali zastoupení v unijním parlamentu. Nejenže mají jasno, že předseda a právník Libor Vondráček bude jejich volebním lídrem, ale již před časem zveřejnili sedmero zásad, které bude ctít každé, kdo se v evropských volbách bude v barvách Svobodných ucházet o hlas voličů.

Předseda Svobodných Vondráček: Patříme do Evropy. Ne Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Libor Vondráček se však také jasně vyjádřil k tomu, jaký principiálním postoj budou zastávat Svobodní vůči Evropské unii. „Podporujeme volný trh, volný pohyb zboží, služeb a kapitálu v Evropě. Z Evropy se nechceme stěhovat. Nehodláme ale ani být majetkem Evropské komise, která za nás proti naši vůli chystá předpisy, které nás poškozují,“ uvedl Vondráček s tím, že Česká republika patří do Evropy, ale ne Evropě. 
 
 
Mezi hlavní programové pilíře patří například podpora zrušení zákazu aut se spalovacím motorem v roce 2026, stejně jako podpora každého zmírnění nebo zrušení systému emisních povolenek či jiných regulací, které dělají z bydlení, podnikání, topení, energií či aut luxus. „V žádném případě nepodpoříme nahrazení eura digitálním eurem a budeme prosazovat zachování české koruny a hotovosti. Stejně také podpoříme zachování práva veta pro Českou republiku v oblastech, kde jí ještě právo veta zbylo,“ upřesnil Libor Vondráček.
 
Svobodní také nepodpoří zřízení armády Evropské unie či žádné omezování svobody slova a křivení mediálního trhu. Stejně tak Svobodní pokládají za důležité důslednější ochranu vnějších hranic před nelegální migrací. „Jako Svobodní jsme zároveň připraveni rozšířit skupinu europoslanců čítající 36 členů, která již dnes požaduje odtajnění smluv a komunikace ohledně zakázky na vakcíny, které stály daňové poplatníky miliardy eur,“ dodal Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …