Předsednictví v EU má Česko podle návrhu stát 1,24 miliardy

14.10.2019 12:35

Kvůli českému předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022 by měly české úřady přijmout 200 zaměstnanců, náklady by se měly vejít do 1,24 miliard korun. Vyplývá to z návrhu finančního a personálního zajištění příprav pro roky 2020 až 2023, kterým se bude dnes zabývat vláda.

Předsednictví v EU má Česko podle návrhu stát 1,24 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Námitky k materiálu, který předkládá premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), mělo v připomínkovém řízení několik ministerstev. Plán kritizoval zejména ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který označil výdaje i personální zabezpečení za podhodnocené.

Babiš na začátku roku uvedl, že původní návrh rozpočtu na předsednictví počítal s výdaji 2,6 miliardy korun, sám požadoval maximálně polovinu této částky. Podle aktuálního návrhu připadne 584 milionů korun na pořádání akcí spojených s předsednictvím v Česku, včetně zajištění bezpečnosti účastníků. Náklady na nové pracovníky mají činit 215 milionů korun, náklady za vysílání pracovníků do stálého zastoupení ČR v Bruselu 250 milionů.

Nejvíce zaměstnanců by mělo v souvislosti s předsednictvím přijmout ministerstvo zahraničí, plán očekává se vznikem 58 míst v Bruselu. Třicítka lidí by měla přibýt na úřadu vlády, který bude předsednictví koordinovat. Ve dvojciferných číslech se pohybují ještě počty nových zaměstnanců na ministerstvech financí, vnitra, životního prostředí, průmyslu a obchodu a spravedlnosti.

Česko by mělo podle materiálu uspořádat jeden summit na úrovni hlav států a premiérů, 14 neformálních ministerských zasedání, jednání vlády s Evropskou komisí, s konferencí předsedů Evropského parlamentu a přes 250 neformálních pracovních jednání. „Kvalitní výkon předsednické funkce má na řadu následujících let významný dopad na prestiž a vliv daného členského státu v rámci EU, a je tak jedinečnou příležitostí k prezentaci ČR nejenom v rámci EU, ale i mimo ni,“ stojí v materiálu. Dokument zdůrazňuje i příležitost pro určování agendy jednání.

Jako o příležitosti pro prezentaci země a priorit EU mluví o předsednictví také komunikační koncepce přiložená k plánu na personální a finanční krytí akce. Jedním z hlavních kanálů pro informování podle ní bude webová stránka www.eu2022.cz. Do příprav komunikace chce úřad vlády zapojit veřejnost. „V této souvislosti se uvažuje například o vyhlášení veřejné soutěže o logo českého předsednictví nebo organizace takzvaných focus groups v rámci procesu formulace jednotlivých komunikačních sdělení,“ uvádí materiál. Kvůli očekávanému zvýšenému zájmu o dění v EU očekává úřad nárůst dotazů na informační lince Eurofon 800 200 200.

Petříček minulý týden řekl novinářům, že ve srovnání s podobně velkými zeměmi, které měly nedávno předsednictví v EU, jsou plánované české výdaje zhruba o 20 milionů eur (515 milionů korun) nižší. Kritizoval i návrh personálního zabezpečení, kdy by na stálém zastoupení v Bruselu mělo pracovat 156 lidí. Rakousko, Slovensko či Estonsko pro tyto účely měly přes 200 zaměstnanců.

Babiš kritiku odmítl, podle něj má Petříček v rozpočtu rezervy a není zvyklý šetřit. Premiér také uvedl, že Česko chce pojmout předsednictví jako přátelské vůči klimatu, a proto omezit lety do Bruselu a některá osobní jednání nahradit internetovými voláními a virtuálními kancelářemi. Podle Petříčka bude rozhodnutí o výši rozpočtu premiérova politická odpovědnost. Ministr zdůraznil, že je třeba, aby vláda už dále neotálela a návrh rozpočtu schválila. Teprve poté podle něj bude možné jednat o prioritách předsednictví a začít nabírat zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…