Představitelka běloruské opozice Cichanouská zahájí jednání v ČR

07.06.2021 6:30

Přední představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dnes zahájí čtyřdenní jednání v Česku. Politička, která je režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka trestně stíhána, se sejde s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání do Prahy přijela.

Představitelka běloruské opozice Cichanouská zahájí jednání v ČR
Foto: Repro Rada BNR
Popisek: Demonstrace za demokratické Bělorusko

Na programu má pak mimo jiné setkání s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou.

V úterý se Cichanouská sejde také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), ve středu s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Ve stejný den pak v rámci schůze horní komory Parlamentu vystoupí s projevem. S ohledem na bezpečnostní rizika nebyl kompletní program Cichanouské v ČR zveřejněn.

Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Nedlouho po prezidentských volbách Cichanouská odjela do zahraničí, aby se vyhnula zatčení. Našla azyl v Litvě, navštívila Polsko a Německo, kde se sešla s předsedy vlád obou zemí. Usiluje o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku. Lukašenko podle ní ztratil legitimitu mimo jiné násilným potlačováním pokojných protirežimních demonstrací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…