Předvolební kopání do církve kvůli restitucím, stížnosti na policii. Biskup Malý promluvil z rádia

24.05.2016 20:55

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl biskup Václav Malý. S moderátorkou Helenou Šulcovou se bavil o svém dopisu ministrovi vnitra, o policii v České republice, ale i o návrhu na zdanění finančních náhrad církvi.

Předvolební kopání do církve kvůli restitucím, stížnosti na policii. Biskup Malý promluvil z rádia
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

„Tak jsem občan této republiky a sleduji společenské dění a zdá se mi, že v poslední době se množí případy, kdy policie reaguje neadekvátním způsobem,“ řekl Malý na dotaz, proč poslal otevřený dopis policejnímu prezidentovi a ministrovi vnitra. Strhávání tibetských vlajek v průběhu čínské návštěvy bylo podle něj zbytečně pompézní, protože je nevyvěšovali žádní násilníci.

„Bylo to až nabubřelé,“ okomentoval jednání policie v průběhu čínské návštěvy v Praze. „Trošku se tak jako přehlíží nálada společnosti, vůči které mají především zodpovědnost,“ což jsou lidé v České republice.

Policisté by podle něj měli umět rozlišovat mezi násilníky a lidmi, kteří jen přišli vyjádřit svůj nesouhlas. Rozhodně však netvrdí, že policie jako celek je špatná. „Je třeba být pozorný jako občan na tyto situace, protože ony se množí,“ řekl Malý a jako příklad uvedl zákaz zpěvu státní hymny na Hradě či neadekvátní zákrok proti mladíkovi na Florenci.

„Policista musí mít ve svém nitru, ve své duši zákodováno ‚já sloužím‘, ne ‚já mám moc‘,“ zdůraznil Malý s tím, že policisté jsou tu předně pro lidi, což by si měli uvědomit. Neměli by se na své okolí dívat z pohledu moci a měli by být připraveni přijmout zodpovědnost a následky.

„Já také věřím, že většina policistů dobře plní a zodpovědně plní svoje povinnosti, ale tady jde o tu transparentnost, že když se něco stane, tak je to dotaženo do konce,“ podotkl Malý. Uvedl také, že jej ministr Chovanec pozval k osobnímu rozhovoru namísto výměny názorů skrze dopisy. Malý se schůzky velmi rád zúčastní.

„Ne, ten dopis jsem podepsal já, já jsem to nekonzultoval s nikým z biskupské konference,“ řekl Malý s tím, že dopis psal v roli občana, nikoli církevního hodnostáře a že to je jeho morální zodpovědnost, ukázat na jevy, které mu ve společnosti nevyhovují.

„Víte, je to slabé právní povědomí, blíží se volby, tak je to vděčné téma, zase si do té církve kopnout,“ okomentoval Malý snahy některých politiků zdanit finanční náhradu církvím. Jejich zdanění totiž většinové společnosti nijak nepomůže. Podle něj jde jen o to, aby politici zase ukázali, že se zajímají o společnost, ale místo toho, aby řešili církevní restituce, by měli řešit například korupci. Celé to vidí jen jako politickou hru, a pokud by návrh na zdanění finančních náhrad církvi prošel, znamenalo by to, že právní stát již přestal existovat.

„To je zase neúcta k právu,“ okomentoval návrh ministryně Šlechtové na to, aby budovy v areálu Pražského hradu byly v majetku státu. „Přece tady pořád tak chybí v té společnosti, že když si podáme ruku, tak to platí,“ pronesl Malý s tím, že mu to přijde jako kalkul.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…