Překvapení. Odborník proslavený Ukrajinou o ČT, Nově a Primě

05.03.2023 19:48 | Ze sítí

Vojenský analytik Jiří Vojáček na twitteru chválí televizní zpravodajské služby TN Live od TV Nova a CNN Prima News od TV Prima. Pro ČT24 jsou nyní konkurencí. Zpravodajství na Primě je úspěšné i díky výběru nemainstreamově smýšlejících novinářů, jako jsou Matyáš Zrno a Michal Půr. Ve zpravodajství obou stanic byl Vojáček hostem, jejich otázky shledal nejzajímavějšími. V CNN Prima News a v TN Live vidí budoucnost.

Překvapení. Odborník proslavený Ukrajinou o ČT, Nově a Primě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

Jiří Vojáček se na svém twitteru vyjádřil k soukromým televizním stanicím TV Nova a TV Prima a k tomu, jakým způsobem vedou televizní zpravodajství a zprostředkovávají informace ohledně války na Ukrajině.

Vojáček poskytuje své analýzy největším českým online médiím, např. pro iDNES.cz, Seznam Zprávy nebo i ČT24. Na twitteru pravidelně informuje o vývoji války, 3. března napsal o ruské ztrátě supertěžkého minometu ráže 240 mm Tyulpan, o den později sdílel osmiminutové video sestřihu bojů na Ukrajině, které bylo natočeno na GoPro kameru. Součástí videa je anglický překlad konverzace vojáků. V dnešním tweetu se zaobíral dosavadní dominancí zpravodajství ČT24 od České televize nad jinými zpravodajskými službami. Tvoří se jim však konkurence.

„Obvyklé večerní zprávy obsahovaly spíše infotainment než ryzí zpravodajství, tvářemi televize byli spíše moderátoři zábavných pořadů nebo herci z televizních seriálů,“ komentoval předešlou činnost televize Vojáček. V květnu 2020 však Prima uzavřela partnerství s CNN International Commercial (CNNIC) a od té doby poskytuje na CNN Prima News kontinuální zpravodajství v českém jazyce.

CNN Prima News je podle Vojáčka úspěšná jistě i díky výběru novinářů, přičemž někteří z nich se k CNN připojily od jiných médií. Vojáček jmenuje například Soňu Porupkovou, která dříve pracovala pro Českou televizi. A Markétu Fialovou, tu mohou diváci znát z TV Nova. CNN Prima News zaměstnává dle něj i novináře, kteří přímo nezapadají do mainstreamového stylu myšlení.

„Kultura sociálních bublin je dobře prozkoumána a rozumný člověk svědomitě naslouchá i názory lidí, se kterými nesouhlasí,“ napsal Vojáček a v tweetu zmínil Matyáše Zrna nebo Michala Půru. Ten nyní na CNN Prima News společně s Pavlínou Wolfovou uvádí pořad 360°. Přínos Matyáše Zrna pro Primu vidí Vojáček v jeho odvaze dělat věci jinak, ale i v podstoupení cesty na Ukrajinu.

Zpravodajství poskytované stancí TV Nova zatím běží jen na internetu. „Jmenuje se TN Live a je to ryzí konkurence ČT24 ve smyslu potichu běžícího zpravodajství, které máte puštěné při práci a na které vzhlédnete až ve chvíli, kdy vás nějaké téma zaujme,“ uvedl analytik.

Vojáček se dále nechává slyšet, že od začátku války na Ukrajině byl pozván do všech zpravodajských televizních stanic v zemi a nejzajímavějších otázek se mu dostalo právě od moderátorů na Nově a Primě. „Nejdůležitější ovšem je, že ani Prima a zejména ani Nova, neoslovují jen jednu sortu expertů, ale stále vyhledávají lepší a lepší odborníky na témata, které právě hýbou zpravodajstvím,“ chválí stanice. A dodává: „Sám jsem se přesvědčil, že v obou našich soukromých televizních stanicích působí v dramaturgii i na asistentských pozicích velmi vzdělaní a sečtělí lidé s rozhledem.“

Ke konci tweetu prohlašuje, že TV Nova a TV Prima, se svým zprostředkováním informací ohledně války na Ukrajině, jsou skvělým znamením pro český televizní trh. Vojáček v nich vidí příslib do budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…