Premiér Drábkovo rozhodnutí odejít ocenil a respektuje jej

03.10.2012 17:10

Premiér Petr Nečas (ODS) plně respektuje rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) rezignovat na funkci v souvislosti s kauzou jeho nyní už odvolaného náměstka Vladimíra Šišky. Přístup ministra, který z úřadu odejde ke konci října, předseda vlády ocenil. Nového ministra vybere TOP 09 ve vnitrostranické diskusi, řekl ČTK první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Premiér Drábkovo rozhodnutí odejít ocenil a respektuje jej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

"Rozhodnutí Jaromíra Drábka rezignovat na post ministra práce a sociálních věcí považuji za pochopitelné vyústění situace kolem jeho náměstka Vladimíra Šišky, který byl vzat do vazby pro závažná podezření z korupčního jednání," poznamenal dnes Nečas ve vyjádření pro média. Drábkovo rozhodnutí přijmout za Šiškovu kauzu politickou odpovědnost prý Nečas plně respektuje.

Krok ocenil i Kalousek

Podle ministra Kalouska jeho stranický kolega svým oznámením odchodu z funkce převzal odpovědnost nejen za své podřízené, ale i za politickou kulturu v zemi. "Mohu si jen povzdechnout, že zdaleka ne všichni v jeho situaci se zachovali stejně statečně," podotkl Kalousek. Drábka podle něj do rozhodnutí nikdo netlačil, v Šiškově kauze prý žádnou vinu nenese a má plnou podporu TOP 09.

Náměstka Šišku a šéfa odboru informatiky MPSV Milana Hojera v pondělí protikorupční policie obvinila z podplácení. Oba už ve funkci skončili. Dnes poslal soud Šišku do vazby, Hojer je stíhán na svobodě. Uplácet měli v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. Kauza se týká společnosti OKsystem, mužům v případě odsouzení hrozí až šestileté tresty.

Předání úřadu

Drábek na první informace o zatčení reagoval slovy, že nemá dost informací. V úterý oznámil, že odejde, pokud se prokáže Šiškova vina. Dnes po rozhodnutí soudu o uvalení vazby se poradil s premiérem Nečasem, Kalouskem a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, aby pak novinářům oznámil, že ke konci října z ministerstva odejde. Měsíční lhůtu pro svou rezignaci prý zvolil pro to, aby měl čas předat svůj úřad zkonsolidovaný a dal TOP 09 čas na výběr svého nástupce.

Kalousek v reakci ČTK řekl, že konečné jméno nového ministra vzejde ze standardní vnitrostranické diskuse. "My jsme intelektuálně i personálně velmi dobře vybavená strana, ale musíte nám na to dát nějaký čas," poznamenal. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) bylo ministrovo rozhodnutí politicky odpovědné. "Jedná se o velmi závažný případ, týká se velmi vysokého úředníka. Pokud by se rozhodl jinak, bylo by to neudržitelné a velmi poškozující pro celou vládu," míní politička.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…