Premiér Fiala ke škrtům: Chápu nervozitu veřejnosti

09.05.2023 6:30

Předsedové koaličních stran se dnes znovu sejdou nad opatřeními, kterými chce vláda příští rok snížit deficit státního rozpočtu minimálně o 70 miliard korun.

Premiér Fiala ke škrtům: Chápu nervozitu veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) předpokládá, že avizovaný termín zveřejnění plánovaných změn v polovině května kabinet dodrží. Po zasedání lídrů pětikoalice ve formátu K15 minulou středu měl balíček projít propočty Ministerstva financí. Tento týden se k tématu zřejmě sejdou špičky koaličních stran v širším složení ještě jednou, pravděpodobně ve středu. Na čtvrtek jsou pak svolána zasedání širších vedení ODS a KDU-ČSL, která by měla záměry vyslechnout.

„Chápu nervozitu veřejnosti. Objevují se různé informace, někdy vycházející z analytických materiálů, někdy vyslovené smyšlenky, které lidi znervózňují. Je i v našem zájmu, abychom dosáhli toho výsledku co nejrychleji a potřebné reformy představili v rozumném krátkém čase. Musíme ale upřednostnit kvalitu před nějakým datem,“ uvedl Fiala v pondělí po vzpomínkové akci k výročí konce druhé světové války na pražském Vítkově.

Opatření by podle dřívějších vyjádření mělo být asi 60, má být představen i návrh důchodové reformy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard korun. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami. Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek, jako třeba sleva na nepracující manželku či zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance. Úspory slibuje vláda i na straně státu. Podle Stanjury projednávaná opatření vycházejí ze stanovisek jednotlivých koaličních stran a z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Opakovaně řekl, že většina úsporných opatření by měla být na výdajové straně a vláda se zavázala nezvyšovat celkové daňové zatížení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

opět jenom prázdné žvásty Petra Fialy...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 09.05.2023 10:13:03
a nejhorší je, že jsou jedna parta i s prezidentem Pávkem.....který si vyloženě s Rychetským padli do oka......jak řekl Rychetský "Jednoznačně jsme si rozuměli." ............ takže je a bude vymalováno..... když vidím ve zprávách záběry z jednání vlády, jak jsou všichni vysmátí, vzájemně žertují, potřásají si rukama.....tak se mi chce zvracet.....

|  6 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…