Premiér by měl být obezřetný, domnívá se starosta Písku

11.02.2014 15:49

Čeho se obává v souvislosti s novou vládou, jak hodnotí nové ministry a co si myslí o koaličních partnerech sociální demokracie? Ondřej Veselý je od roku 2010 starostou Písku a v rámci předčasných voleb neúspěšně kandidoval do sněmovny. Jaké jsou nyní jeho priority a jaké hlavní investice radnice plánuje? I na to odpovídal našim stránkám.

Premiér by měl být obezřetný, domnívá se starosta Písku
Foto: PiseckýSvět.cz
Popisek: JUDr. Ondřej Veselý

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky před volbami, prezident dosud aktivně nepřistupoval ke „štěpení“ Vaší strany. ,,To vychází spíš z vnitřních sporů mezi jeho (někdy až bezmeznými) obdivovateli a jeho odpůrci. To, že může po volbách pěkně rozčeřit vody v ČSSD, je však víc než jisté.“ Byl jste tak tzv. lánskou schůzkou a pokusem o tzv. puč překvapen? A domníváte se, že je nyní situace již stabilní, nebo je jen ticho před bouří?

Samozřejmě jsem předpokládal, že po volbách dojde k vnitrostranickému pnutí a pokusům o získání stranické převahy. Nicméně rychlostí, s jakou k tomu došlo, a způsobem, to jsem zaskočen byl. Velmi bych si přál, aby vybouření po volbách bylo tím posledním nestabilním projevem, který ČSSD na dlouhou dobu předvedla. A jak známo, přání je otcem myšlenky.

Je podle vás v pořádku, že jeden z účastníků schůzky, který navíc získal titul na Plzeňské univerzitě za podivných okolností, je novým ministrem vnitra? Jak vy osobně hodnotíte ministry za ČSSD?

Výběr kandidátů na ministry je podle mého názoru v plné kompetenci premiéra. Osobně neznám všechny kandidáty a jejich odbornost. Nejsem však zastáncem toho, že např. ministr obrany musí být bývalým vojákem, ministr vnitra bývalým policistou, aby se zhostili svých pozic dobře. Hodnocení práce a způsobilosti ministrů bych tedy nechal na dobu, po které bude možné seznámit se s konkrétními výsledky.

Lidovce považujete za přirozené partnery ČSSD, co ale očekáváte od spolupráce s hnutím ANO? Máte k němu vy osobně důvěru?

Hnutí ANO je pro mě stále velkou neznámou. Sám však hodnotím spíše konkrétní osoby. A u hnutí vidím některé, které považuji za velmi zajímavé a pro naši politickou scénu přínosné. Např. paní ministryně Jourové si za to, co dokázala v životě ustát, hluboce vážím.

Jak jste vnímal koaliční handrkování o posty, zejména ze strany KDU-ČSL? Domníváte se, že je správné, že Bohuslav Sobotka ustoupil? Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde v důsledku ústupkům koaličním partnerům o velkou část svého elektorátu?

Koaliční dohody jsou samozřejmě hledáním, často i velmi bolestných, kompromisů. Pan premiér však bude muset být velmi obezřetný, aby nenastoupil nešťastnou cestu Petra Nečase. A tím nestrhnul i pozici ČSSD jako takové.

Co vy osobně považujete v uplynulém roce za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Osobně jsem si velmi užil již druhé výpravy do Himaláje a výstavy fotografií z cest, kterou se nám podařilo uspořádat. A za úspěch (nejen můj) považuji hlavně to, jak prospívá náš pětiletý syn.

Pokud se ptáte na úspěchy politické, pak mě potěšilo, že jsme konečně rekonstruovali obě předpolí Kamenného mostu, rozproudili život v písecké Sladovně a rozjeli úspěšně činnost kanceláře destinačního managementu.

Nepovedlo se mi do rozpočtu prosadit investici lávky přes řeku Otavu podle návrhu arch. Pleskota – to mě mrzí opravdu hodně.

Letošní rok je supervolební. Loni jste neúspěšně kandidoval do sněmovny. Jaké jsou tak vaše politické priority?

Hlavně odmítám, že jsem neúspěšně kandidoval do sněmovny. Mým cílem nebylo stát se poslancem, ale pomoci kandidátce své strany, což se, podle mého názoru, povedlo. Mou prioritou stále zůstává pracovat pro město Písek.

Jaké jsou nyní vaše cíle a plány do konce volebního období?

Hlavním investičním cílem je rekonstrukce další části Sladovny, aby se její rozjezd, ale naopak dostal nový podnět. Rád bych také dokončil do fáze stavebního povolení projektovou přípravu lávky přes Otavu a nábřeží pod kulturním domem. Dalších cílů je samozřejmě celá řada.

Jak se vyvíjí projekt na revitalizaci pěti parků ve městě? Kolik předpokládáte, že bude přeměna parků stát a dokážete odhadnout, kdy by měla být dokončena?

Máme připraven projekt na park na Husově náměstí a nový park u Václava. Realizace samozřejmě bude záležet na možnostech rozpočtu a ochotě politických reprezentací k ní přistoupit. Nicméně považuji za reálné od r. 2015 každý rok upravit jeden park. Částky se pohybují od 3 mil. Kč výše, podle míry opatření, která se budou realizovat.

Můžete na závěr vyjmenovat jednu až tři hlavní investice, které ve městě letos plánujete?

Již zmiňovaná rekonstrukce Sladovny (6. a 7. etapa), velká infrastrukturní rekonstrukce ulic Šafaříkova a I. etapa Dobrovského a snad konečně pěší přístup do lokality Putimská Vysoká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…