Premiér v ČT chrlil plány: Daňové úniky ohlídá „kobra", Poul u Jurečky je problém...

16.02.2014 13:22

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prozradil, jak hodlá bojovat s daňovými úniky, co chce dělat s nezaměstnaností a jak se hodlá postavit k některým personálním změnám, které provádějí jemu podřízení členové vlády. Bude zřízen speciální tým „kobra“, navýší se minimální mzda, aby lidé byli k práci motivováni. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani údajná kriminalizace politiky.

Premiér v ČT chrlil plány: Daňové úniky ohlídá „kobra", Poul u Jurečky je problém...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Prvním hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hned v úvodu pořadu zdůraznil, že nová koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se shodla na nutnosti rychle požádat o důvěru, aby Česko mělo legitimní vládu. Tato vláda se zavázala k některým jasným krokům, jako je zrušení většiny zdravotnických poplatků od prvního ledna příštího roku. V jiných případech však chybí konkrétnější údaje, právě proto, že koalice spěchala na hlasování o důvěře vládě.

Daňové úniky ve větším měřítku omezíme zřejmě od roku 2017, tvrdí premiér

Sobotka také prozradil, kdy dostane do ruky bič, kterým bude pohánět k práci své ministry. „Bič jako premiér dostanu v březnu, kdy dostanu do ruky legislativní plán vlády,“ prohlásil premiér. Za klíčové prosazuje např. zamezení daňovým únikům. „Jde nám také o obnovu finanční policie. Chtěli bychom vytvořit takovou `kobru` jako mají na Slovensku. Měli bychom to stihnout během tohoto roku, aby česká obdoba slovenské `kobry` mohla od roku 2015 působit.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měli společnými silami připravit plán na boj s konkrétními úniky tak, aby si Sobotkova vláda mohla v průběhu roku 2014 odškrtávat jejich přípravu a později je aplikovat. Nabízí se např. otázka, od kdy se podaří zavést moderní obdobu registračních pokladen. Podle Sobotky by to mohlo být od roku 2017, ale to zatím není jisté, záleží, jak rychle bude připraven příslušný legislativní rámec.

Po návštěvě na Slovensku premiér přichází i s dalšími nápady, jak bojovat s daňovými úniky. Jednou z možností je si předem prověřit firmy, které chtějí v Česku působit a platit DPH. To by mělo zamezit kupříkladu zrodu tzv. bílých koní, od kterých se v klíčových momentech nedaří daně vybrat. Otázka je, kdy se plánovaná opatření projeví.

„Předpokládám, že některé změny by měly začít platit už od ledna příštího roku, např. zákon o prokazování původu majetku,“ uvedl premiér. Více peněz do rozpočtu si však slibuje od elektronické evidence tržeb, která by mohla začít fungovat právě od roku 2017.

Personální zemětřesení a církevní restituce

Následně se premiér zastal ministrů zdravotnictví a dopravy, kteří přikročili k důrazným personálním změnám. Premiér se prý s jejich důvody seznámil a ztotožnil se s nimi. Trochu jiné je to u generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, kterého hodlá vyhodit ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Já budu chtít po paní ministryni, aby mi podala informace a uvedla důvody, které ji vedou k této personální změně. Byl bych nerad, aby vláda zabředla do personálních sporů,“ zdůraznil předseda vlády. V personálních otázkách by měl vládě pomoci také tzv. personální výbor, který by mohl vzniknout už v březnu. Sobotka stejně tak počítá se vznikem kontrolního výboru, který by si měl posvítit na přesuny majetků v rámci církevních restitucí.

Česko se potýká s hrozivou nezaměstnaností. Co s tím?

V Česku je v tuto chvíli asi 630 tisíc nezaměstnaných a vláda slibuje vydat tři miliardy na změnu tohoto stavu. Konkrétnější plán prý již Sobotka na vládě vyslechl, sešel se jak s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD), tak i s šéfkou Úřadu práce Marií Bílkovou. Jednou z možností je zaměstnávat lidi např. ve státních podnicích tak, aby třeba dlouhodobě nezaměstnaní začali konečně pracovat.

Nástroje na boj s nezaměstnaností, jako je např. výpomoc nezaměstnaných v domácnostech, budou podle Sobotky napřed odzkoušeny v menším měřítku, např. ve dvou krajích, a teprve pokud se osvědčí, budou aplikovány celorepublikově. „To, co je třeba lépe zkoumat, je, jak dopadnou lidé po rekvalifikacích,“ uvedl dále Sobotka. Dosud totiž chybí údaje, kolik lidí, kteří projdou rekvalifikačními kurzy, se nakonec skutečně uplatní. Rekvalifikace by proto měly být nastaveny tak, aby konkrétního člověka připravily na konkrétní volné pracovní místo.

Další možností bude snížit platby sociálního pojištění u rizikových skupin. Tento bod je součástí i programového prohlášení, ale o tom, jak vysoká sleva bude, se podle Sobotky bude teprve jednat. „Uvažujeme o půlroční až roční lhůtě u ohrožených skupin,“ zdůraznil Sobotka. Ohroženou skupinou jsou např. matky po mateřské dovolené nebo občané starší pětapadesáti let. Pokud zaměstnavatelé takovým lidem dají práci, mohli by se dočkat až ročního osvobození od platby sociálního pojištění za takové pracovníky.

Minimální mzda

Vláda také plánuje navýšit minimální mzdu tak, aby po čtyřech letech dosahovala 40 procent průměrné mzdy. Sobotka v této souvislosti připomněl, že minimální mzda se v Česku nezvyšovala celých šest let. To se prý změní. Minimální mzda poroste každý rok. „Naším cílem je, abychom zvýšili motivaci pracovat, ale vždy až po jednání v tripartitě, abychom zároveň nezatížili zaměstnavatele,“ uvedl Sobotka.

Padlo také pár slov k nárůstu plateb dávek v hmotné nouzi. Podle Sobotky o tento typ dávky dnes často žádají senioři, protože v minulosti došlo k nepřijatelnému snížení valorizace penzí. Sobotka věří, že návratem k původnímu modelu valorizace se podaří situaci alespoň částečně vyřešit.

Kriminalizace politiky nehrozí

V závěru svého vystoupení se Sobotka vyjadřoval také k trestnímu stíhání expremiéra Petra Nečase (ODS). Sobotka má za to, že v Česku ke kriminalizaci politiky nedochází. „Já jsem velmi rád, že policie a státní zastupitelství jednají,“ prohlásil Sobotka. Nečasovo vyjednávání s rebely ale považuje za kauzu primárně politickou. A je teprve na soudu, aby řekl, zda zde existuje i rozměr trestně právní.

Zároveň považuje za velmi nešťastné, že ministr zemědělství Marian Jurečka pověřil řízením svého kabinetu Lubomíra Poula, jenž je spojován s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové) jako někdejší šéf Úřadu vlády. Tato vláda se podle Sobotky snaží vládnout diametrálně odlišně, takže takováto personální kontinuita je problematická. Sobotka si v této věci chce s ministrem zemědělství promluvit.

Nakonec přišla řeč i na poslance a zároveň hejtmany ČSSD v čele s Michalem Haškem, kteří si na základě rozhodnutí strany mají vybrat, kterou z výše uvedených funkcí upřednostňují a druhou opustit. Sobotka doufá, že z této povinnosti dotyční politici nebudou chtít vyklouznout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…