Premiéři a prezidenti zemí EU se budou zabývat sankcemi vůči Rusku a energetickou unií

19.03.2015 6:34

Premiéři a prezidenti zemí EU se dnes budou zabývat připravovanou energetickou unií, hlavním tématem summitu ale bude otázka případného prodloužení hospodářských sankcí proti Rusku.

Premiéři a prezidenti zemí  EU se budou zabývat sankcemi vůči Rusku a energetickou unií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V souvislosti s energetickou unií nečekají diplomaté větší problémy, plán má podporu členských zemí. Diskuse se zřejmě povede především okolo míry, do jaké bude moci Evropská komise nahlížet nejen do mezivládních dohod o dodávkách plynu, ale také do kontraktů soukromých společností.

Pokud nebudou protiruské sankce prodlouženy, v červenci skončí

Okolo možného prodloužení protiruských sankcí, zavedených kvůli ukrajinské krizi, bude podle všeho vášnivější debata. Bez prodloužení by hospodářská opatření skončila v červenci.

Prioritou je nyní pro EU prosazení únorové mírové dohody z Minsku. Proto chtějí politici, včetně předsedy Evropské rady Donalda Tuska, sankce jednoznačným způsobem spojit s jejím plněním.

Spor je o to, zda sankce prodloužit okamžitě, nebo až v červnu

Některé země si takové spojení představují jako okamžité prodloužení platnosti sankcí do konce roku, kdy by podle dohod z Minsku nejpozději měla Ukrajina opět převzít kontrolu nad úsekem hranice s Ruskem, který je dosud pod kontrolou proruských separatistů.

Jiné země ale dávají najevo, že na faktické prodloužení sankcí je čas ještě v červnu a nyní by se spokojily s politickou deklarací.

Na okraj summitu, ale odděleně od jeho programu, se dnes večer podle všeho uskuteční také schůzka řeckého premiéra Alexise Tsiprase s některými evropskými politiky k situaci řeckého hospodářství.

Debatovat dnes ale lídři zemí EU budou také o budoucí podobě programu Východního partnerství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…