Přesné informace: Jak moc musí poslouchat EU ti, kteří v ní nejsou, ale přesto mají její výhody

04.07.2016 8:21

Ekonomicky může Británii vystoupení z EU poškodit jedině v případě, že pomstychtiví poslanci z lidovecké frakce zamítnou dohodu o volném obchodu mezi EU a Británií. I kdyby taková situace nastala, Británie si ji vykompenzuje svobodnějším obchodem s USA, Kanadou, Austrálií, Čínou, Afrikou a dalšími zeměmi, píše na svém blogu na serveru iDNES.cz bloger a funkcionář Strany svobodných občanů Martin Pánek.

Přesné informace: Jak moc musí poslouchat EU ti, kteří v ní nejsou, ale přesto mají její výhody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Poukazuje na to, že i když je teprve týden po referendu, dohoda o volném obchodu s Británií už se chystá v 11 zemích světa. Island navrhuje Británii okamžitě přijmout do EFTA (jež má dohodu o volném obchodu s 38 zeměmi po celém světě).

Island musí implementovat 10 % unijního práva

Pánek se věnuje také tomu, nakolik musejí nečlenské státy akceptovat unijní právo. Výpočty se prý různí. Islandská vláda říká, že musí implementovat 10 % unijního práva, norští euroskeptici vypočítali, že Norsko implementuje 9 %, Richard North došel k číslu 21 %. Nejvyšší číslo, 28 %, vyšlo norské vládě.

Ať už vezmeme to nejnižší nebo nejvyšší číslo, je faktem, že státy, které nejsou v EU, ale přesto jsou v EHP, nemusí implementovat velkou většinu unijního práva.

Švýcarsko je nuceno implementovat právě 0 % práva Evropské unie, které souvisí s jeho přístupem na tzv. jednotný trh. Švýcarsko implementuje to, co uzná za vhodné, jinak se unijní právo týká pouze exportérů, kteří exportují do EU. Logicky. Exportéři, kteří exportují do USA, musí dodržovat americké právo. Ti, co vyvážejí do Japonska, zase to japonské.

Je nesmyslné zatěžovat malé prodejce unijní legislativou

Velká většina podniků v každé zemi přitom nikam neexportuje, v Británii vyšlo číslo kolem 90 %. Je nesmyslné zatěžovat malé prodejce tím, že musejí dodržovat unijní legislativu, když nikam nevyvážejí.

Všechny státy EHP se účastní jednání, nemohou o novém legislativním instrumentu ale hlasovat. Pánek také upozorňuje, že ČR s 21 europoslanci ze 751 a 2,1 % hlasů v Radě ministrů může hlasováním těžko něco ovlivnit, protože téměř veškeré právo veta nám odebrala Lisabonská smlouva.

Pánek také upozornil na fakt, že legislativa týkající se vnitřního trhu EU z velké části vzniká v mezinárodních organizacích, jako jsou WTO nebo ILO, jichž je EU členem a jichž jsou členem i státy EFTA, avšak jednotlivé státy EU nemají hlasovací právo. Zde vznikající globální pravidla, která mají usnadnit globální obchod, mohou tedy státy EFTA ovlivnit hlasováním na rozdíl od států EU. Státy mimo EU tedy uplatňují svůj vliv ještě předtím, než se dané pravidlo dostane na stůl do Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…