Přestřelka mezi ANO a ČSSD vrcholí. Šlechtová podala trestní oznámení na exministra

04.03.2015 16:31

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) podala trestní oznámení kvůli zakázkám v agentuře CzechTourism. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz s tím, že oznámení fakticky směřuje na exministra Rostislava Vondrušku, který byl v úřednické vládě Jana Fischera nominantem za ČSSD.

Přestřelka mezi ANO a ČSSD vrcholí. Šlechtová podala trestní oznámení na exministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Podání trestního oznámení serveru potvrdila mluvčí ministerstva Veronika Vároši. "Týká se vybraných veřejných zakázek a smluv, které souvisejí s činností agentury CzechTourism," sdělila.

Trestní oznámení je na neznámého pachatele. Podle Aktuálně.cz však míří na předchůdce Šlechtové Vondrušku, který stál v čele CzechTourism až do konce loňského roku. Věc se údajně týká několikanásobně předražených reklamních kampaní, které měly nalákat do Česka více turistů.

Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Jejím základním cílem je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v tuzemsku.

Vše začalo sobotním projevem ministra financí

Podání trestního oznámení předcházela přestřelka mezi ANO a ČSSD po víkendovém sněmu hnutí ANO. Vše začalo v sobotu na sněmu ANO, kde Andrej Babiš ve svém projevu zaútočil s nečekanou silou na své koaliční partnery, zejména na ČSSD. "Je to velká strana, právě taková, proti kterým jsme chtěli bojovat. Je zatížena kontroverzní minulostí a je zvyklá na nadstandardní rozhazování veřejných prostředků, kterým si kupuje své voliče,“ řekl Babiš.

Jeho slova si premiér nenechal líbit

Na jeho slova nezvykle ostře zareagoval v pondělí blogem zveřejněným na stranickém webu předseda ČSSD a zároveň premiér Bohuslav Sobotka.

Na poznámky o kontroverzní minulosti ČSSD reagoval obsáhlým shrnutím partajních dějin, které zakončil: "ANO žádnou historii nemá, tu má jen Andrej Babiš. A ten se opravdu nenarodil až v roce 2011.“

Sobotka připustil, že ke stranickým sjezdům takové věci patří. A když nemáte lidem moc co nového říci a volby jsou předem domluvené, můžete vyplnit ty dva povinné sjezdové dny alespoň mediálně lechtivou kritikou koaličního partnera, který je současně váš poslední silný politický soupeř, napsal premiér.

Premiérův blog Šlechtovou evidentě rozezlil

Pondělní premiérský blog vyburcoval Babišovu ministryni Šlechtovou, která se v pozdních večerních hodinách na svém Facebooku vyjádřila k tomu, jak funguje koaliční spolupráce pod taktovkou ČSSD. Andrej Babiš byl prý při svém projevu ještě mírný.

"Škoda, že jednání vlády nejsou veřejná a že občané opravdu nevidí, jak se vládne a jak koalice v reálu funguje,“ pozdechla si Šlechtová. Běžně se prý děje například to, že členové vlády za ČSSD se snaží přetahovat kompetence z rezortů ovládaných ANO. Ona sama prý takovým pokusům čelí běžně.

"Najednou všichni rozumí fondům – i Úřad vlády, který je jen servisním orgánem vlády,“ napsala ministryně a dodala, že tento oficiálně servisní orgán jí přitom ještě nikdy žádný servis neposkytl. "Kompetence je na Ministerstvu pro místní rozvoj. To je koalice?“ ptá se ministryně řečnicky.

Pokud jde o konkrétní problém evropských dotací a jejich nedočerpání za období 2007–2013, viníci se prý nyní tváří jako neviditelní. "Právě vlády ČSSD zavinily mnohé,“ dodala k tomu ministryně a přidala varování: "Detaily se mi na Facebook nevejdou, ale do trezoru ano.“

A přisadil si i Kalousek. A natřel to jak ČSSD, tak ANO

Na tyto koaliční třenice dnes odpoledne zareagoval i exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Je úsměvné sledovat, jak se tyto dny pánové Babiš a Sobotka předhánějí, kdo zavelel k zveřejňování smluv rezortů nad 50 tisíc,“ napsal Kalousek a připomněl, že právě jejich strany od roku 2013 blokují návrh zákona poslance Farského (TOP 09), který nutí stát pod podmínkou jejich platnosti zveřejnit všechny smlouvy, faktury i objednávky, za které utrácí veřejné prostředky.

"Tento návrh neustále odsouvají a oklešťují. Pánové by se měli přít o to, kdo z nich průhlednost zakázek více poškozuje, nikoli kdo jí prospívá,“ napsal Kalousek na svém facebookovém profilu.

Celý text Miroslava Kalouska na jeho profilu na Facebooku:

Je úsměvné sledovat, jak se tyto dny pánové Babiš a Sobotka předhánějí, kdo zavelel k zveřejňování smluv rezortů nad 50 tisíc. Jsou to právě jejich strany, které od roku 2013 blokují návrh zákona poslance Farského (TOP 09), který nutí stát pod podmínkou jejich platnosti zveřejnit všechny smlouvy, faktury i objednávky, za které utrácí veřejné prostředky. Tento návrh neustále odsouvají a oklešťují. Pánové by se měli přít o to, kdo z nich průhlednost zakázek více poškozuje, nikoli kdo jí prospívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…