Přesun kontroverzního pomníku Koněva a nový památník bude Praha 6 řešit roky

19.12.2019 18:18

Přesun kontroverzního pomníku sovětského maršála Ivana Koněva z pražské Bubenče a vytvoření nového památníku bude šestá městská část řešit možná až do konce tohoto volebního období. Na jednání dnešního zastupitelstva to řekl místostarosta Jan Lacina (STAN), který má záležitost na starost. Zastupitelé Prahy 6 v září rozhodli o přestěhování Koněvovy sochy a její nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Rusko záměr městské části ostře kritizovalo.

Přesun kontroverzního pomníku Koněva a nový památník bude Praha 6 řešit roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vnučka maršála Koněva Jelena Gelijevna přišla položit květiny na Prahu 6 k jeho pomníku. Doprovázeli ji ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij nebo místopředseda KSČM Petr Šimůnek

Lacina reagoval na dotaz občanky Eleny Dobiášové, kterou zajímalo, jak se situace s přestěhováním sochy vyvíjí. Radnice podle místostarosty jedná s několika institucemi, aby v případě selhání některé z možností měla v záloze další, řekl Lacina. Podle dřívějších informací přesun sochy na Olšany řešila se Správou pražských hřbitovů. Jednala také s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která má na starost vznik Muzea paměti 20. století. Dopisem požádala o pomoc s umístěním sochy ředitele odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Eduarda Stehlíka.

Přestěhování sochy ale podle Laciny není vázáno na soutěž na podobu nového památníku, kterou by měla zajišťovat Česká komora architektů. V porotě tak bude víc odborníků než politiků, řekl. Zároveň připustil, že může nastat přechodné období, kdy na náměstí Interbrigády může být jen trávník.

Přesun sochy a vytvoření nového památníku je podle Laciny složitý proces, pro který je třeba sehnat mnoho razítek a povolení. „Myslím, že si bohatě vystačíme do konce volebního období,“ dodal.

Koněvovu sochu vandalové opakovaně poškozují. Poté, co ji v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit, následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, se spory začaly vést na mezinárodní úrovni.

Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 k nacistickému pohlavárovi. Rusko pohrozilo odvetnými kroky.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…