Přesuňme ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Petice se obrací na Zemana, Babiše i Stropnického

20.03.2018 20:31

Přesuňme českou ambasádu do Jeruzaléma! S touto výzvou se na prezidenta, premiéra i ministra zahraničí obrací občanská iniciativa s peticí. „Prokažme znovu odvahu a pevnost i na mezinárodním poli, tváří v tvář váhavosti, ustrašenosti a alibismu. Historie nás ocení,“ píší autoři petice.

Přesuňme ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Petice se obrací na Zemana, Babiše i Stropnického
Foto: www.cspi.cz
Popisek: Petice za přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma

Nutno podotknout, že prezidenta Miloše Zemana v této věci není třeba nijak přesvědčovat, právě naopak. Sama občanská iniciativa v prohlášení připomíná, že právě Zeman byl prvním v Evropě, kdo tuto myšlenku veřejně vyslovil.

USA na popud prezidenta Donalda Trumpa přestěhují své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma letos 14. května. Trump to sliboval již v předvolební kampani, později v roli šéfa Bílého domu vyhlásil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako hlavní město Státu Izrael.

Donald Trump ale nebyl první, kdo s takovou myšlenkou přišel. Český prezident Miloš Zeman přesun ambasády do Jeruzaléma navrhoval na podzim 2013 během své návštěvy Izraele.

Záměru české hlavy státu hodlá pomoct iniciativa občanů a sdružení, jež v rámci petice vyzývají ústavní činitele zodpovědné za zahraniční politiku státu, aby přesun našeho velvyslanectví realizovali.

„V dějinách každého národa přijde šťastný okamžik, kdy jeho vytrvalá touha po sebeurčení dojde svého cíle. To štěstí měly díky TGM před sto lety národy český a slovenský a před sedmdesáti lety i národ izraelský, jehož čekání bylo o to bolestivější, že probíhalo o mnoho staletí déle a ve vyhnanství. Masaryk touze po sebeurčení malého národa dobře rozuměl a podporoval ji,“ píší občané.

Připomínají dále, že každý stát má právo určit si své hlavní město. „Má jej i Izrael. Česká republika toto právo Izraele vloni zdůraznila odvážnou a oceňovanou květnovou deklarací Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman byl prvním evropským státníkem, který již v roce 2014 otevřeně vyzval k přesunu velvyslanectví do námi uznaného hlavního města – Jeruzaléma,“ uvádí se ve výzvě, která doprovází zmíněnou petici.

„Chápeme složitost takového rozhodnutí v mezinárodním kontextu i v samotné realizaci přesunu české ambasády. Bylo by možné postupovat stejně jako další spojenci a přátelé Česka i Izraele – Spojené státy americké. Prezident Donald Trump vnímá symbolický přesun velvyslanectví na sedmdesáté výročí izraelské státnosti jako vyjádření hlubokého přátelství i spojenectví. Stejné přátelství a spojenectví pojí i naše národy a země. Prokažme jej činy, vždyť slov a deklarací už bylo dost. Přesuňme naše velvyslanectví – byť symbolicky – taktéž letos v květnu. Buďme Izraeli spojenci bok po boku se Spojenými státy americkými. Prokažme znovu odvahu a pevnost i na mezinárodním poli, tváří v tvář váhavosti, ustrašenosti a alibismu. Historie nás ocení,“ konstatují autoři petice, mezi které patří třeba šéf Centra Sion Denis Doksanský nebo podnikatel a komentátor Zbyněk Passer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…