Prezident Tuhý k tibetským vlajkám: Policisté měli jasné instrukce

11.04.2016 19:48

Policejní prezident Tomáš Tuhý se v dopise děkanovi FAMU Pavlu Jechovi omluvil za návštěvu policistů v budově této fakulty kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Postup policistů v něm označil za „nevhodný a nadbytečný“. Dva policisté kvůli němu čelí kárnému řízení. Dopis dnes zveřejnila Policie ČR na svých stránkách. Zprávu o tom přinesla ČTK

Prezident Tuhý k tibetským vlajkám:  Policisté měli jasné instrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu demokracie a lidských práv v ČR, Číně, Tibetu a na Taiwanu u příležitosti návštěvy čínského prezidenta

FAMU se připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o standartu zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident se dnes na akademické půdě sešli s děkanem FAMU Jechem a situaci mu objasnili. Chovanec už v neděli uvedl, že nešlo o porušení zákona a policie byla jen neobratná a zbytečně horlivá.

Podle Tuhého bylo zjišťování, zda je vedení školy srozuměno s tibetskými vlajkami na budově, způsobeno komunikační chybou a přílišnou aktivitou policistů. „Policie České republiky zároveň prohlašuje, že v tomto směru nebyl vydán žádný pokyn k odstranění symbolů Tibetu z budovy FAMU ani jiným způsobem nedošlo k zásahu do práva na vyjádření názorů osob v této budově, což bylo v rámci šetření potvrzeno i zaměstnanci FAMU,“ uvedl v dopise.

Tuhý děkana informoval, že v manuálu pro policisty bylo výslovně zdůrazněno právo na svobodné vyjadřování

Kárné řízení bylo zahájeno s vedoucím policistou obvodního ředitelství policie Praha I, který vydal pokyn podřízeným policistům k problematické návštěvě budovy FAMU, a s policistou specializovaného celorepublikového útvaru, který jako koordinátor bezpečnostních opatření v této oblasti provedení tohoto úkonu vyžadoval.

Tuhý také děkana informoval, že v manuálu pro policisty bylo mimo jiné výslovně zdůrazněno právo na svobodné vyjadřování. Policisté dostali instrukce, že vyvěšení vlajek, jako je například tibetská, není protiprávní. Byli také upozorněni na to, že zákonu neodporuje ani projevování názorů opačných, než zastávala čínská delegace.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v celé řadě případů, a to jak proti odpůrcům, tak i příznivcům prezidenta. Výsledky prověřování celého bezpečnostního opatření chce policie zveřejnit koncem týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…