Prezident Zeman míří do Polska. Zúčastní se ceremoniálu k výročí vypuknutí války

01.09.2019 6:31

Polsko si dnes připomíná 80. výročí vypuknutí druhé světové války. Ceremoniálu v centru Varšavy se zúčastní představitelé desítek států včetně českého prezidenta Miloše Zemana či slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové. Hlavními řečníky budou po poledni prezidenti Polska a Německa Andrzej Duda a Frank-Walter Steinmeier, jakož i americký viceprezident Mike Pence, který v polské metropoli nahradil prezidenta Donalda Trumpa. Ten návštěvu odložil kvůli hurikánu blížícímu se k Floridě.

Prezident Zeman míří do Polska. Zúčastní se ceremoniálu k výročí vypuknutí války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Za nejdůležitějšího hosta ve Varšavě média označují německou kancléřku Angelu Merkelovou. Je otázkou, zda při této příležitosti zazní oblíbené téma nynější polské vládnoucí strany, a sice nárok na německé odškodnění za válečné škody, o kterém ovšem Berlín nechce slyšet.

Ve Varšavě chybějí evropští vůdci, jejichž země 3. září 1939 v reakci na německý útok na jejich polského spojence vyhlásily Německu válku - Francie a Británie. Ve Varšavě chybí i předseda Evropské rady Donald Tusk, vnímaný ve vlasti jako hlavní rival nynější euroskeptické polské vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin pozván nebyl. Kancelář polského prezidenta to vysvětlila agresivním počínáním Ruska vůči Ukrajině, kterou v polské metropoli zastupuje nový šéf státu Volodymyr Zelenskyj. S hostitelem Dudou se již v sobotu shodl na potřebě pokračování západních sankcí proti Rusku, dokud se Ukrajině nevrátí okupovaná území - Krym a separatisty ovládaná část Donbasu, a na snížení energetické závislosti na východním sousedovi, tedy Rusku, a to i za pomoci amerického plynu.

Důraz při vzpomínkových akcích kladou hostitelé na to, že Polsko se jako první stalo obětí útoku dvou totalit - německého nacismu a sovětského komunismu. K německému útoku z 1. září 1939 se totiž o 17 dní později přidali sovětští vojáci, v souladu s ujednáním mezi Berlínem a Moskvou.

Vzpomínkové akce začnou už časně ráno ve městě Wieluň u Lodže, kde prezidenti Polska a Německa uctí oběti, které si první nálet německých bombardérů v první den války vyžádal v řadách místních Poláků a Židů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…