Prezident Zeman možná využije zlou vůli, naznačil ústavní právník Kysela

10.12.2017 9:10

Ústavní právník Jan Kysela poslal v rozhovoru serveru Aktuálně.cz jasný vzkaz prezidentu Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Sdělil jim, k čemu máme parlament a co by měla, či neměla dělat menšinová vláda a prezident republiky.

Prezident Zeman možná využije zlou vůli, naznačil ústavní právník Kysela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

Designovaný premiér Andrej Babiš tvrdí, že občané čekají na to, aby se pohnuly věci kupředu. Bez ohledu na to, zda bude mít menšinová vláda důvěru parlamentu, nebo ne. Šéf hnutí ANO si představuje, že připraví důchodovou reformu, pohne s výstavbou dálnic a tak podobně. Ústavní právník Jan Kysela však Babišovo nadšení do práce krotil.

„Logika je taková, že dokud nevím, že zůstanu u moci, a to nevím, dokud mi sněmovna nevysloví důvěru, tak nemám dělat nic, co je nevratného. Netvrdím, že není možné dělat nějaké změny, ale ty je možné dělat teprve tehdy, když vím, že na ně mám mandát a taky čas,“ uvedl Kysela.

Celý rozhovor naleznete zde.

Česká ústava je postavena opravdu tak, že vláda vládne na základě toho, že získá důvěru sněmovny. Při svých rozhodnutích se opírá o většinu poslanců v zákonodárném sboru. Jde o poslance volené občany, takže pokud má premiér za sebou jejich většinu, může předpokládat, že má za sebou většinu národa a dělat patřičné změny. Bez této jistoty by opravdu neměl dělat nic nevratného. Proto tu máme Poslaneckou sněmovnu

Babiš sice vyhrál volby, jenže jen se ziskem necelých 30 procent voličů. To ho opravňuje k vyjednávání o vládě, o podpoře pro svůj kabinet, ale to je podle Kysely tak všechno, k čemu je teď Babiš oprávněn.

Pokud by se Babiš nebo jiní politici chovali nestandardně, máme tu ještě senát jako ústavní pojistku. V rámci pojistek by možná bylo dobré na některých místech zpřesnit ústavu, aby bylo jasnější, co smí a nesmí dělat vláda bez důvěry či co smí a nesmí dělat prezident republiky.

„Je to smutné, ale asi ano. Nemám konkrétní návrhy ani řešení. Uvažuje se o tom, že by se to mohlo pojmout tak, že vláda by v zásadě přejímala funkci až po vyslovení důvěry sněmovnou. Jiná věc je, jestli má mít prezident dva pokusy, jestli by neměl mít jen jeden a pak být na tahu předseda sněmovny. Něco z toho vtělila vláda do návrhu změn ústavy, který ležel ve sněmovně neproduktivně dva a půl roku. Já o tom přemýšlím a nejsem sám, nicméně se mi zdá, že toto volební období tak, jak se teď rýsuje, bude nakloněno spíše jiným typům změn ústavy, vůči nimž jsem spíše obezřetný. V takovém případě je lepší ústavu vůbec neotevírat,“ varoval.

Prezident Miloš Zeman by neměl ve svých ústavou předepsaných krocích otálet, a pokud se nepodaří ani na třetí pokus sestavit vládu, která získá důvěru ve sněmovně, bude třeba co nejdříve dojít k předčasným volbám. Pokud k nim nebude chtít Zeman sáhnout, sněmovna se může rozpustit, a tím zablokovat prezidentovi manévrovací prostor. Pokud by se sněmovna nerozpustila a prezident Zeman by s vyhlášením předčasných voleb nespěchal, tak by alespoň měl hledat čtvrtého premiéra, který bude mít šanci najít ve sněmovně většinu.

„Pokud předem řeknu, že tu sněmovnu nerozpustím, tak vytvářím spíše problém, než že bych ho řešil, a měním tím manévrovací pole pro jednotlivé hráče. V takové chvíli nepoužívám dobrou vůli, ale řekl bych spíše, že zlou. Buď musím rozpustit sněmovnu a nechám rozhodnout voliče, a pokud to neudělám, tak musím hledat jinou vládu,“ řekl Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…