Prezident Zeman podepsal státní rozpočet. Co dále očekává?

22.12.2020 17:17

Prezident Miloš Zeman podle očekávání podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Zeman ovšem dopředu avizoval, že bude očekávat novelizaci rozpočtu v případě schválení daňového balíčku. Ten byl dnes ve Sněmovně odhlasován a státní kasu připraví o dalších 87,5 miliardy korun.

Prezident Zeman podepsal státní rozpočet. Co dále očekává?
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie.

„Prezident republiky Miloš Zeman podepsal v úterý dne 22. prosince 2020 zákon ze dne 18. prosince 2020 o státním rozpočtu České republiky na rok 2021,“ oznámil Ovčáček stručně na Twitteru.

 

 

O rozpočet se vedly několik týdnů trvající dohady, zejména kvůli požadavku komunistů na odebrání deseti miliard korun z rozpočtu armády. To premiér Andrej Babiš a koaliční ČSSD dlouho odmítali. Vláda ale nakonec komunistům ustoupila, deset miliard převedla do vládní rozpočtové rezervy a díky hlasům KSČM byl rozpočet se schodkem 320 miliard schválen. Babiš však ještě ve Sněmovně ujišťoval, že se peníze armádě vrátí.

Kvůli novému daňovému balíčku ale bylo již předem jasné, že rozpočet bude muset doznat změn. Poslanci dnes schválili zrušení superhrubé mzdy, což připraví státní kasu o dalších téměř 90 miliard korun. Proto opozice označuje rozpočet jako bezcenný cár papíru, který je navíc zcela mimo realitu.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se ale jedná o prokrizový rozpočet, který reaguje na ekonomické dopady pandemie koronaviru. Kvůli ní se razantně zvýšil původně plánovaný schodek 40 miliard v letošním roce, kdy vláda nakonec v průběhu roku schválila schodek 500 miliard. Podle ČTK ke konci listopadu hospodařil stát se schodkem 341,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …