Prezident je dnes povinen profesory jmenovat, uvedl brněnský rektor. Pak podpořil školné

14.02.2014 19:19

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek v ČT prohlásil, že by profesory měl i nadále jmenovat prezident republiky. Je proto rád, že ve čtvrtek neprošla sněmovnou novela, která by tuto pravomoc postupovala předsedovi Senátu.

Prezident je dnes povinen profesory jmenovat, uvedl brněnský rektor. Pak podpořil školné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Rektoři vysokých škol

Bek doufá, že se Miloš Zeman této své pravomoci nevzdá. „Důležitý je ten podpis. Platí stávající zákon, podle kterého profesory jmenuje pan prezident. Myslím si, že prezident je de facto povinen jmenovat profesory,“ uvedl s tím, že nevidí problém v tom, aby dekret podepsaný prezidentem předal ministr školství.

Bek je pro školné

Návrh novely, který ve čtvrtek neprošel, se mu vůbec nelíbil. „Já bych považoval přijetí novely za poškození akademické obce a vlastně za kapitulaci akademické obce. Zdá se mi, že i ze strany politiků byla ta novela připravena velmi překotně a jako taková musela být zamítnuta,“ prohlásil rektor Bek.

V pořadu se vyslovil i pro zavedení nějaké formy školného. „Já se domnívám, že určitá míra participace studentů by byla namístě. Podle mě by to mělo určitý regulační efekt a přineslo by to finanční prostředky. Školy by lépe dokázaly ocenit ty nejlepší studenty,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…