Prezident jmenuje nového předsedu i soudce Ústavního soudu

04.08.2023 6:15 | On-line

Prezident Petr Pavel jmenuje dnes odpoledne na Pražském hradě nového předsedu Ústavního soudu (ÚS) a také jednoho dalšího ústavního soudce. Podle avíza Hradu by mohla hlava státu jmenovat i více členů vedení soudu. Předpokládá se, že končícího Pavla Rychetského nahradí v čele brněnské instituce někdejší šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Hrad nechtěl konkrétní jména předem komentovat. S Rychetským i jeho nástupcem se Pavel plánuje setkat při své pondělní návštěvě Brna.

Prezident jmenuje nového předsedu i soudce Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

ÚS má mít vedle předsedy také dva místopředsedy, tento post nyní zastává jen soudce Vojtěch Šimíček. Prezident již dříve avizoval, že bude usilovat o pestrost soudu nejen podle právních profesí, ale i z hlediska genderu. Je proto možné, že i volnou pozici místopředsedy dnes obsadí ženou.

V úvahu by v takovém případě připadala současná jediná ústavní soudkyně a někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Případně profesorka občanského práva Kateřina Ronovská, která po schválení Senátem na jmenování ústavní soudkyní čeká. Další schválená nominantka - místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová - již předeslala, že bude k ÚS jmenována až příští týden.

Senát zatím novému prezidentovi schválil všech šest nominantů. V červnu tak Pavel mohl doplnit personálně oslabený ÚS o Baxu, Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintera. Na jmenování čeká vedle Ronovské a Křesťanové ještě bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr. O zkušeném trestním soudci se původně spekulovalo jako o novém místopředsedovi ÚS, v posledních dnech však musel vysvětlovat okolnosti kauzy tzv. Olšanských hřbitovů, kterou soudil za komunistického režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…