Prezident podporuje novelu upravující exekuce, zákon podepíše

30.04.2015 13:31

Prezident Miloš Zeman podporuje novelu exekučního řádu, která rozšiřuje seznam věcí, jež exekutor nesmí dlužníkovi zabavit. Zákon nebude vetovat, řekl dnes na setkání s lidmi v Brandýse nad Labem při své návštěvě Středočeského kraje.

Prezident podporuje novelu upravující exekuce, zákon podepíše
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

"Teď se projednává nový exekuční zákon, který samozřejmě podepíšu, který nebudu vetovat, který zvyšuje částku takzvaných nezabavitelných položek, a to jak finančních, tak naturálních," uvedl Zeman. Nezabavitelnou položkou bude však jen základní část mzdy, nikoliv případná bonifikace, podotkl.

Úpravy občanského soudního řádu, které úpravy exekucí předpokládají, již schválila sněmovna a předloha nyní míří k posouzení senátorům. Některé pasáže kritizuje Exekutorská komora. Změny podle ní sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení.

Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům norma výslovně přidává písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…