Prezident se vyjádřil k možným plagiátorským aférám ve vládě. Nahlédněte

18.07.2018 16:26

Prezident Miloš Zeman považuje za adekvátní, že kvůli podezřením z opisování v akademických pracích skončili v posledních týdnech ve svých funkcích ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) i ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). Plagiátorství je krádež a jakýkoliv ministr, kterému je prokázána krádež, by měl nejen odstoupit, ale ani neaspirovat do veřejné funkce, řekl dnes Zeman v rozhovoru ČTK.

Prezident se vyjádřil k možným plagiátorským aférám ve vládě. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

„Plagiátorství je krádež svého druhu, krádež duševního vlastnictví jiné osoby a jakýkoli ministr, který je obviněn z krádeže, ale kterému je prokázána krádež, by měl nejen odstoupit,“ řekl Zeman. Dodal, že takový člověk by měl mít dostatek sebekritiky, aby na funkci vůbec neaspiroval. „Nehledě na to, že by si tím ušetřil mohutnou ostudu,“ dodal.

Malá rezignovala minulý týden po 13 dnech ve funkci. Média objevila podobnosti v její diplomové práci na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků na Mendelově univerzitě. Podobné pochybnosti existovaly také u druhé diplomové práce, kterou Malá později obhájila na Fakultě práva Panevropské vysoké školy v Bratislavě.

Kritiku označila Malá za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila. Výbor ANO podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla.

Týden po Malé odstoupil v úterý kvůli stejnému problému také Krčál. Server Seznam Zprávy.cz upozornil na plagiátorství v jeho bakalářské práci, kterou obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal v pondělí web. Kontrola práce na Univerzitě Tomáše Bati ukázala shodu ve 28 procentech textu. Nejvyšší shodu vykazovala s bakalářskou prací obhájenou o rok dříve. Lze tedy konstatovat, že práce vykazuje silné prvky plagiátu, řekl dnes ČTK rektor univerzity Petr Sáha.

Krčál novinářům řekl, že za normální situace by své pochybení v bakalářské práci nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. Vzhledem ke složitému vzniku koaliční vlády ANO a ČSSD však nechtěl kabinet zatěžovat svou kauzou. Dodal, že nechce zatěžovat ani sociální demokracii, svou rodinu a vlastní zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…