Prezident ve sněmovně. Dorazí na jednání o rozpočtu

23.10.2019 6:19

Poslanci se dnes začnou zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. K předloze promluví ve Sněmovně prezident Miloš Zeman, který ji už dřív navzdory některým výhradám podpořil. Opozice návrh kritizuje zejména kvůli plánovanému 40miliardovému schodku, který podle ní není v souvislosti s růstem ekonomiky opodstatněný. Stejný deficit byl schválen i na letošek.

Prezident ve sněmovně. Dorazí na jednání o rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš

Dolní komora schvaluje v prvním čtení základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Očekává se, že je podpoří hlasy koaličních poslanců ANO a ČSSD a také KSČM, která vládu ve Sněmovně toleruje.

TOP 09 bude opět prosazovat, aby dolní komora vrátila návrh rozpočtu vládě k přepracování. Chce, aby kabinet snížil výdaje i schodek o 20 miliard korun a aby zvýšil poměr investičních výdajů k celkovým výdajům na deset procent. Rozpočtový výbor už dřív tento návrh nepodpořil, naopak doporučil, aby Sněmovna základní parametry rozpočtu schválila.

Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vlády zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a investice. Pokud dolní komora základní údaje rozpočtu schválí, poslanci už budou moci navrhovat pouze přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Ještě před návrhem rozpočtu Sněmovna probere státní závěrečný účet za loňský rok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…