Při pátrání po vrazích Němcova je prý hlavní ukrajinská stopa

14.03.2015 19:40

Ruští vyšetřovatelé při pátrání po vrazích opozičního politika Borise Němcova intenzivně sledují ukrajinskou stopu a drží se verze, podle níž byl vražedný útok zosnován v zahraničí. List Komsomolskaja pravda dnes zveřejnil informaci svých policejních zdrojů, že objednatelem vraždy mohl být muž, který je v Rusku podezřelý z příprav atentátu na prezidenta Vladimira Putina a který nyní bojuje proti separatistům na Donbasu.

Při pátrání po vrazích Němcova je prý hlavní ukrajinská stopa
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Údajným inspirátorem Němcovovy vraždy je podle ruského listu Čečenec Adam Osmajev, který byl údajně jedním z organizátorů atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Osmajevův údajný spolupachatel Ilja Pjanzin byl v září 2013 odsouzen v Moskvě k deseti letům vězení. "Osmajev nedosáhl na Putina, a tak si vybral jiný, dostupnější cíl," napsala Komsomolskaja pravda. "Cílem vraždy bylo znectít Rusko, postavit ho do nepříznivého světla a dosáhnout toho, aby Putin vypadal v očích světové veřejnosti jako ztělesnění pekla," konstatoval list.

Policie prý nemá pochyb o tom, že šlo o vraždu na objednávku

Příprava údajného atentátu na Putina byla odhalena v okamžiku, kdy v lednu 2012 v pronajatém bytě v ukrajinském přístavním městě Oděsa náhodně vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátníků. Pjanzin byl se zraněním hospitalizován. Jeho údajný komplic Osmajev uprchl, než se ho podařilo vypátrat a zatknout.

Na Ukrajině pak čekal několik měsíců na vydání do Ruska, což pozdržela jeho žaloba ke štrasburskému soudu. Po loňském svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se Osmajev dostal na svobodu a zapojil se do boje proti proruským povstalcům. Podle zpráv z února se údajně stal novým velitelem čečenského praporu bojujícího na Donbasu. Prapor nese jméno čečenského vůdce Džochara Dudajeva, který padl před dvaceti lety v boji proti ruské armádě v první čečenské válce.

V případě vraždy Němcova spoušť na moskevském mostě podle vyšetřovatelů nepochybně stiskl zadržený Zaur Dadajev a všechny další zatčené osoby jsou do případu zapleteny, napsala Komsomolskaja pravda. Policie ale prý nemá pochyb o tom, že šlo o vraždu na objednávku, která měla zdiskreditovat ruské vedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…