Přichází kontrarevoluce. Bašta sleduje dění na Ukrajině a očekává bouřlivý průběh

12.05.2019 7:44

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se domnívá, že po revoluci z roku 2014 nyní přichází cosi jako kontrarevoluce. K moci se podle jeho názoru dostávají umírnění politici, kteří neváhají prověřovat činnost končícího prezidenta Petra Porošenka i dění na Majdanu, což podle Bašty dokazuje, že ani pět miliard dolarů nedokáže zařídit úplně všechno.

Přichází kontrarevoluce. Bašta sleduje dění na Ukrajině a očekává bouřlivý průběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta se domnívá, že mezi lety 2004 až 2014 existovala společenská většina, která si přála provést velké změny. Zvolení Volodymyra Zelenského prezidentem však podle jeho názoru ukázalo, že tato skupina již není jednotná a přichází čas, který by se dal nazvat kontrarevolucí, čehož by mohli využít kontroverzní podnikatel a miliardář Ihor Kolomojskyj a někdejší gubernátor Oděské oblasti Michail Saakašvili, který s Porošenkem spolupracoval, ale v roce 2016 se proti němu postavil. Mohli by se vrátit do země.

„Když jsem si četl ony nářky nad rozpadem ukrajinské občanské společnosti, musel jsem si vzpomenout na pět let starý výrok tehdejší náměstkyně ministra zahraničí USA Victorie Nulandové o pěti miliardách dolarů do jejího rozvoje investovaných, což umožnilo Majdan a sesazení Viktora Janukovyče. Zdá se, že ani efekt tak vysoké sumy nevydrží věčně,“ napsal v komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Bašta očekává, že tato ukrajinská kontrarevoluce může mít bouřlivý průběh. Je totiž toho názoru, že na Ukrajině se často nehledají politické kompromisy. Věci se tam často řeší silou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…