Prigožin v hledáčku ruské FSB. V nitru Ruska to vře

24.06.2023 6:26

VÁLEČNÝ MONITORING „Jsme jako krysy – přežijeme všechno.“ Lidé z okolí Kachovské přehrady promlouvají o svém životě a popisují, z čeho mají hrůzu. Mezitím v samotném Rusku zakladatel soukromé armády PMC Wagner Jevgenij Prigožin obvinil klasickou ruskou armádu, že vtrhla do tábora wagnerovců a pobila „velké množství“ žoldnéřů. Prigožin vyzval Rusy, ať se přidají na stranu wagnerovců a vymýtí ono „zlo“ v podobě velení konvenční armády. Proti prezidentovi Vladimiru Putinovi se však nevymezil.

Prigožin v hledáčku ruské FSB. V nitru Ruska to vře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Z Kachovské přehrady se postupem času vyvalila voda, která zaplavila území o velikosti Anglie, upozornila BBC s tím, že tato voda odtekla do moře a teď zůstala jen vysychající půda.

„Je to katastrofa. Všechno bylo odplaveno. Jeleni, divoká prasata, ryby a tolik ohrožených druhů. A asi půl milionu lidí teď zůstalo bez vody,“ řekl 37letý Anatolij Derkach, tajemník městské rady v Marhanci na západním břehu bývalé vodní nádrže. Má strach, co bude dál se Záporožskou jadernou elektrárnou, která byla chlazena vodou z přehrady. Dokud tam nějaká voda byla. „Říká se, že bude mít v nádržích dostatek vody asi na šest měsíců. Ale nemůžeme si být jisti,“ zachmuřil se. Mračil se i proto, že ruské drony létají nad vesnicí a pokud někde vidí víc než pět lidí pohromadě, rychle následuje dělostřelecký útok.

„Hlavní je, aby jaderná elektrárna nevybuchla. Ale my to všechno přežijeme. Nemáme kam jít, takže nemáme na výběr,“ dodal s trpkým úsměvem soused, 56letý Ivan Zaruski.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Důchodkyně Julie a Nina si obě BBC postěžovaly, že musí chodit pro vodu do studny a tahat ji jako mezci. „Není to ani pitná voda. Bojím se o budoucnost. Nevidím z toho žádné východisko," řekla 70letá Nina.

Marhanec i další okolní města připravují plány na vykopání nových kanálů, které by je napojily na další nádrže. Mnoho obyvatel však odešlo a místní doly a další průmyslové podniky byly nuceny zavřít. Místní zemědělci se nyní snaží dostat ke starým studnám a k malým potokům, aby našli alternativní zdroje vody. Jediným štěstím v neštěstí prý je, že voda z přehrady vytekla v létě, kdy lidé mají možnost své věci vysušit.

„Jsme jako krysy – přežijeme všechno," řekla Irina, 73letá učitelka v důchodu, když s manželem Jevhenijem pomalu vytahovali promočený obsah svého malého domku ven. V jednu chvíli jim voda dosáhla až na střechu domu na Čajkovského ulici poblíž řeky Dněpr v centru Chersonu.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Další obyvatelka oblasti, paní Oksana, poslala přes BBC poděkování ukrajinské armádě. „Naši kluci odvádějí skvělou práci. Můžeme říct, kdo kam střílí. Naši kluci mají za sebou několik velkých úspěchů proti ruským pozicím – a zasáhli několik velkých muničních skladů. Jen bych si přála, aby to všechno probíhalo trochu rychleji,“ řekla.

Mezitím to vře i v samotném Rusku. Zakladatel soukromé armády PMC Wagner Jevgenij Prigožin podle CNN obvinil ruskou pravidelnou armádu, že udeřila na tábor wagnerovců a zabila „obrovské množství“ jeho žoldnéřských sil. Prigožin tvrdil, že ruské ministerstvo obrany wagnerovce podvedlo, a slíbil, že „na tato zvěrstva odpoví“.

„Zákeřně nás podvedli, snažili se nás připravit o možnost bránit naše domovy a místo toho uspořádali hon na naši PMC Wagner. Byli jsme připraveni přistoupit na kompromis s ministerstvem obrany, abychom odevzdali zbraně a našli řešení, jak budeme dál bránit naši zemi. Ale ti šmejdi se neuklidnili," řekl Prigožin ve zvukové poznámce zveřejněné na síti Telegram.

Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

„Viděli, že nás to nezlomilo, a zahájili údery na naše tábory. Zahynulo obrovské množství našich bojovníků, našich spolubojovníků. Rozhodneme se, jak na tato zvěrstva zareagujeme. Další krok je na nás,“ pokračoval. a tvrdil, že „zlikvidovali desítky lidí". „Neberou ohled na životy vojáků, zapomněli na slovo 'spravedlnost',“ řekl Prigožin v hlasové nahrávce. „Začaly se objevovat podrobnosti; ministr obrany přijel do Rostova speciálně proto, aby provedl operaci na zničení wagnerovců. Použili dělostřelce a piloty vrtulníků v utajení, aby nás zničili," popsal situaci Prigožin.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na tábor wagnerovců neútočilo. A Prigožina za jeho slova o útoku začala sledovat ruská tajná služba FSB.

„Vyšetřovací odbor FSB Ruska 23. června 2023 zákonně a oprávněně zahájil trestní řízení proti E. V. Prigožinovi podle článku 279 trestního zákoníku Ruské federace za organizování ozbrojeného povstání. Bude provedeno příslušné právní posouzení jeho jednání. Za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let,“ stojí v prohlášení ruské prokuratury.

Na trase Rostov na Donu – Moskva se rozmisťují standardní jednotky ruské armády, aby v případě potřeby zastavily přesouvajícího se Prigožina a jeho muže. Bezpečnostní opatření jsou podle agentury TASS posilována i v samotné Moskvě.

Podle agentury TASS byl ruský prezident Vladimir Putin o celé situaci zpraven.

Podle tajné službyFSB „Prigožinovy výroky a činy fakticky představují výzvy k ozbrojenému občanskému konfliktu na ruském území a bodnutí do zad ruských vojáků bojujících s pronacistickými ukrajinskými silami.“

Zástupce velitele ruských společných sil v oblasti speciální vojenské operace Sergej Surovikin vyzval wagnerovce, aby splnili rozkaz prezidenta Vladimira Putina a aby všechny problémy vyřešili mírovou cestou.

„Vyzývám vás, abyste přestali. Nepřítel čeká na vyhrocení naší vnitropolitické situace. V této těžké době nesmíme hrát ve prospěch nepřítele. Než bude pozdě, je třeba se podřídit vůli a rozkazu celostátně zvoleného prezidenta Ruské federace, zastavit konvoje, odvézt je zpět do míst jejich stálého rozmístění a soustředění a všechny otázky řešit pouze mírovou cestou,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…