Přijala funkci v Rusnokově vládě, ČSSD ji za to vyhání z partaje

27.06.2013 11:08

Sociální demokracie vyzve svou bývalou místopředsedkyni Marii Benešovou, která přijala post ministryně spravedlnosti ve vznikající vládě Jiřího Rusnoka, aby odešla ze strany. ČTK to dnes sdělil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přijala funkci v Rusnokově vládě, ČSSD ji za to vyhání z partaje
Foto: hns
Popisek: Marie Benešová v půlnočním rozhovoru

Víc prý věc Sobotka řešit nechce, protože kabinet, který vzniká z popudu prezidenta Miloše Zemana, nemá budoucnost.
"Pokud některý ze členů ČSSD poruší rozhodnutí sociální demokracie o tom, že nevstupujeme do prezidentské vlády, vyzve ho vedení strany, aby z ČSSD vystoupil," napsal v textové zprávě Sobotka na dotaz, jak bude jeho strana postupovat vůči Benešové. "Vzhledem k tomu, že Rusnokova vláda nedostane důvěru a poté skončí, nebudeme těmito věcmi jinak ztrácet čas."

Benešová z ČSSD vystoupit neplánuje

Benešová se rozhodla přijmout post v novém kabinetu navzdory stranickému usnesení, že sociální demokracie nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Stranu, jejíž byla do letoška místopředsedkyní, však opouštět nehodlá. "Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni," nechala se dříve slyšet.

Podle Sobotky, který požaduje rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby, se však účast na Rusnokově vládě neslučuje se členstvím v sociální demokracii. Očekává proto, že sociální demokraté, kteří do kabinetu vstoupí, ukončí své členství ve straně.
Vedení ČSSD bude muset v tomto ohledu dost možná apelovat i na další straníky vedle Benešové. Nabídku na post ministra zahraničí totiž dostal bývalý diplomat Jan Kohout, který ji zvažuje, a hovoří se i o dalších možných kandidátech z řad největší opoziční strany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…