Přijede k nám Putin a Trump? Babiš to zkusí

05.03.2019 12:45

Předseda vlády Andrej Babiše (ANO) uspořádal před cestou do USA tiskovou konferenci. Posteskl si, že se v minulosti nepodařilo uzavřít mezi EU a USA dohodu o volném obchodě, známou pod zkratkou TTIP, a poté popsal, proč je pro Českou republiku kontakt se Spojenými státy hodně důležitý.

Přijede k nám Putin a Trump? Babiš to zkusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Odlétám na oficiální návštěvu USA, na kterou mě pozval pan prezident Trump. Myslím, že pro Českou republiku je to velice důležitá návštěva, protože poslední návštěva premiéra v Bílém domě byla před osmi lety. Je to symbolické, protože si připomínáme třicet let od doby, kdy jsme získali svobodu. Příští týden si připomínáme dvacáté výročí vstupu do NATO,“ začal Babiš.

„Ta schůzka proběhne ve čtvrtek 7. března, je v tom určitá symbolika, protože je to na narozeniny T. G. Masaryka, který měl americkou manželku. Ty naše vztahy jsou dlouhodobé,“ pokračoval Babiš.

Na cestu do USA se prý Babiš pečlivě připravoval a ví, že obchodní bilance mezi Českem a Spojenými státy je na solidní úrovni, i když jistá převaha Spojených států tu je. Mohlo by to prý být lepší, kdyby vstoupila v platnost dohoda o volném obchodu mezi EU a USA, známá pod zkratkou TTIP, kterou např. čeští komunisté tvrdě kritizovali. „Je škoda, že v minulosti ten TTIP nedopadl,“ posteskl si Babiš.

Pokusí se Trumpovi také vysvětlit, že naše výdaje na obranu rostou, vedle toho mu popíše, že americká cla na automobily z Evropy nám příliš nepomáhají, mírně řečeno.

Na přetřes prý přijdou i mezinárodní otázky, situace v Sýrii, migrační problematika a tak podobně. „Těch témat je hodně a já myslím, že je to významné pro Českou republiku už vzhledem k těm výročím,“ zopakoval Babiš.

Osobní kontakt s prezidentem považuje za zásadní. Právě na čtyři oči by mohl Trumpovi vysvětlit, jak budeme postupovat při modernizaci naší armády a proč v minulosti některé zakázky nedopadly tak úplně nejlépe. Řeč prý určitě přijde i na nákup vrtulníků pro českou armádu, ale Babiš zdůraznil, že jde o záležitost Ministerstva obrany a té nejvýhodnější nabídky.

„Já samozřejmě považuji za největší problém naší planety terorismus. Tady by se měli všichni spojit, protože to je aktuální hrozba a každodenní hrozba. Z hlediska Evropy vidím jako prioritní problém těch šesti milionů uprchlíků, kteří jsou v Jordánsku, v Libanonu a podobně. Je potřeba vyřešit Sýrii a mě bude zajímat, jestli tam Spojené státy budou hrát ještě nějakou roli, nebo to teritorium už opustí,“ pokračoval Babiš.

Nechtěl prozradit, jaké dary prezidentu Trumpovi veze, považuje za slušné ukázat je napřed jemu a pak teprve informovat média.

Nakonec přidal pár slov i k tématu možné schůzky amerického a ruského prezidenta v Praze. „Navrhnout mu to můžu, ale to není na nás, myslím, že to bychom náš význam přeceňovali,“ upozornil Babiš.

O možné schůzce amerického prezidenta Trumpa s pánem Kremlu Vladimirem Putinem v Praze v posledních dnech mluví český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…