Přijede sem celá Evropa a nakazí nás. Prymula se bojí

22.12.2021 8:17

Na silvestra se mohou do Česka sjet nakažení z celé Evropy a zanechat nám tu nejvyšší vlnu pandemie, jakou jsme zatím viděli. Zatímco západní země se snaží přenos varianty omikron blokovat, u nás to vláda „pouští“. A proto se podle Romana Prymuly můžeme dočkat strmého nárůstu všech čísel.

Přijede sem celá Evropa a nakazí nás. Prymula se bojí
Foto: Repro Twitter @profesorPrymula
Popisek: Roman Prymula je zděšen z nedodržování opatření

Roman Prymula dorazil do karlínského newsroomu DVTV na rozhovor s Michaelem Rozsypalem. Ten nejprve z papíru odrecitoval, že jsme asi nepoučitelní, když teď s omikronem rozvolňujeme, a pak dal slovo hostovi.

Prymula si myslí, že rozhodnutí vlády bylo spíše politické, než věcné. Zákon o ochraně veřejného zdraví, který je legislativním základem, je podle něj na zavádění nějakých plošných opatření velmi slabý. I jemu jako ministrovi prý právníci říkali, že v souladu s tímto zákonem může dělat opatření na regionální úrovni, ale ne celoplošně.

„Pokud nevyhlásíme nouzový stav, tak by některá opatření měla zmizet,“ shrnul poznatky právníků.

Varianta omikron, která se začíná šířit, podle Prymuly může být pozitivní, protože má slabší účinky, ale také nebezpečnější, protože se šíří rychleji. Západní země se bojí druhé varianty a snaží se rychlost přenosu blokovat.

„I kdyby nedošlo k zasycení nemocnic, tak tu určitě budou tisíce a tisíce nakažených a jejich kontaktů,“ obává se Prymula.

Ten také natvrdo říká, že pokud to vláda pustí, můžeme očekávat enormně strmý nárůst všech čísel nákazy.

„Měli bychom postupovat obezřetně, nákaza se šíří rychle,“ vyzývá profesor epidemiolog a bývalý ministr. Strmý nárůst v praxi znamená „tisíce a tisíce pozitivních“, kteří bez ohledu na menší sílu varianty omikron budou ohrožovat celý zdravotnický systém.

PODÍVEJTE SE NA CELÝ ROZHOVOR

Nouzový stav vyprší o půlnoci mezi oběma vánočními svátky. „V nouzovém stavu šlo počkat ještě deset dnů, rozvolnění není dobrá věc,“ bojí se Prymula a připomíná silvestrovské oslavy, kde se může nákaza šířit raketově.

Pokud jde o silvestra, obává se Prymula i toho, že se sem sjede celá Evropa, protože jako „nejslabší článek“ s nejslabšími opatřeními se staneme vítaným cílem všech natěšených pařmenů, kteří nám tu zanechají svou virovou nálož.

Ten očekává, že vzhledem k povaze omikronu bude příští vlna pandemie ta nejvyšší. To ještě nemusí znamenat přetečení kapacit nemocnic, ale určitě je zde riziko.

Pokud by se nouzový stav prodloužil alespoň přes silvestra, dalo se tomu podle něj zamezit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…