Přijměme uprchlíky z Afghánistánu. Toho, kdo byl s námi, tam budou trestat, píše novinář

21.07.2021 8:21 | Glosa

Vojáci NATO se po dvaceti letech stahují z Afghánistánu. Týká se to i českých vojáků, kteří byli nedílnou součástí mise. Publicista Tomáš Vlach má za to, že naše účast v misi teď Česko zavazuje k pomoci uprchlíkům, kteří teď prchají před hnutím Tálibán. Tálibové totiž považují každého, kdo aliančním vojákům třeba jen překládal, za zrádce, kterého je třeba ztrestat.

Přijměme uprchlíky z Afghánistánu. Toho, kdo byl s námi, tam budou trestat, píše novinář
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Mise NATO v Afghánistánu v tichosti skončila a radikálové z hnutí Tálibán postupně získávají kontrolu nad dalšími oblastmi země. Centrální vláda v Kábulu není schopná se s radikály vypořádat. A lidé, kteří v uplynulých letech pomáhali aliančním vojákům, přemýšlí, zda v zájmu zachování vlastního života neprchnout i s rodinou ze země.

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí

Radikálové sice slibují, že se nebudou mstít, ale lidé si o tom myslí své.

„Nedá se tomu věřit, lžou,“ řekl agentuře AP Hezat Šáh, který působil jako překladatel v provincii Hílmand na jihu země.

Spojené státy už přislíbily pomoc vystěhováním asi dvaceti tisícům lidí i s jejich rodinami, což bude znamenat, že poskytnou nový domov asi sto tisíci lidem.

Publicista Tomáš Vlach má za to, že i Česko musí těmto lidem pomoct.

„Na spolupracovnících koaličních jednotek se afghánská migrační vlna nejspíš nezastaví. Budou s velkou pravděpodobností následovat další Afghánci, kteří věřili v lepší budoucnost země. Evropa včetně nás před nimi nemůže strkat hlavu do písku a hledat důvody, proč je poslat o dům dál,“ zdůraznil Vlach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…