Příjmy z DPH státu letos rostou, u firemních daní jsou však nižší

24.11.2013 16:25

Finanční úřady vybraly do poloviny listopadu na dani z přidané hodnoty (DPH) meziročně o 13 miliard korun více, tedy 256 miliard Kč. Sazby DPH vzrostly od začátku letošního roku o procentní bod. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral o sedm miliard méně, necelých 96 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy.

Příjmy z DPH státu letos rostou, u firemních daní jsou však nižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padesátikorunová mince

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů.

Na odvodech z loterií zatím finanční úřady vybraly 1,9 miliard korun. Loni byly na základě novely zákona odvody na veřejně prospěšný účel, místní poplatek a odvod na stání dozor zrušeny a nahrazeny odvodem z loterií a jiných podobných her. V případě odvodů z loterií obce získávají 30 procent z celkových příjmů.

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti finanční úřady letos zatím získaly necelých 109 miliard korun. Meziročně to je o zhruba šest miliard více.

Na kraje připadá 8,92 procent a na obce 23,58 procent z celostátního hrubého výnosu daně z příjmu právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH od letoška až do roku 2015 kvůli zvýšení sazeb DPH a zajištění, aby peníze vybrané navíc putovaly do státního rozpočtu, dostávají obce 20,83 procent a kraje 7,86 procent.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmů právnických osob je základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Průběh celostátního inkasa DPH a daně z příjmu právnických osob (DPPO) v roce 2012 a 2013 (v mld. Kč):

  DPH DPPO DPFO závislá činnost DPFO zvláštní sazba DPFO podávající přiznání odvod z loterií
inkaso k 15. 11. 2012 243,4 103 102,8 11,7 0,9 1,3
inkaso k 15. 11. 2013 256,46 95,9 108,8 11,4 0,48 1,9

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…