Příklady solidarity v EU. Tohle poslali spojenci Itálii

01.04.2020 18:41

Zatímco Čína si za ochranné pomůcky určené pro boj s čínským koronavirem nechává často platit, jednotlivé členské státy EU si pomáhají zdarma. A jejich vzájemná pomoc je mnohdy významnější než dodávky. Přesto se stále ozývají lidé, kteří tvrdí, že Čína nám pomáhá, zatímco EU spí.

Příklady solidarity v EU. Tohle poslali spojenci Itálii
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

Česko už měsíc bojuje s koronavirem. Pracovníci záchranné služby, lékaři, sestry, ale i prodavačky a řidiči kamionů, ti všichni v době pandemie musí chodit do práce. A prezident Miloš Zeman ve svém zatím jediném projevu poděkoval Číně. Poděkoval za to, že Česku prodala velké množství ochranných pomůcek.

Jenže v boji s koronavirem nepomáhá jednom Čína. Pomáhají si i jednotlivé členské státy EU. Německo posílá do Itálie ochranné pomůcky, postele a přijímá nemocné. Zdarma. Česká republika poslala do Španělka ochranné obleky a tamní tisk Čechům poděkoval.

Hospodářské noviny upozornily, že EU začala zdravotnický materiál nakupovat ve větších objemech a levněji, než kdyby je kupovaly jednotlivé členské státy samostatně.

Německo a Francie už podle dat Evropské komise dohromady poslaly Itálii víc pomůcek než Čína − jde o miliony roušek či několik set ventilátorů, což jsou přístroje nezbytně nutné k tomu, aby mohli přežít těžce nemocní pacienti. Německo také na oddělení intenzivní péče ve svých nemocnicích převezlo více než 120 těžce nemocných Italů a Francouzů. Česko zase Itálii a Španělsku poslalo 10 tisíc ochranných obleků. Tuto pomoc si země EU poskytují zdarma, zatímco za dodávky z Číny platí,“ upozornil deník.

Objevují se navíc zprávy o tom, že některé ochranné pomůcky z Číny jsou vadné. Ať už jde o rychlotesty na koronavirus, nebo špatně těsnící respirátory. Takové vadné dodávky již oznámilo Španělsko či Nizozemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …