Přímá volba? Česko hledá Superstar, říká Töpfer

09.02.2012 18:40

Senátor a herec Tomáš Töpfer byl dnes, den po schválení přímé volby prezidenta, hostem pořadu Impulsy Václava Moravce. Tam přímou volbu odsoudil, svou kandidaturu nejprve vyloučil, pak ale připustil možnosti, kdy by do volby šel.

Přímá volba? Česko hledá Superstar, říká Töpfer
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

„Já jsem hlasoval proti této změně,“ uvedl Töpfer. „Neměli jsme dostatek času domyslet, co všechno může přímá volba rozkolísat,“ vysvětlil. Podle něj bude nyní existovat mnohem více lidí, kteří nebudou na Pražském hradě mít „svého prezidenta“.

Manželka nechce být první dámou

„Budeme mít takové Česko hledá Superstar,“ myslí si senátor. Připustil ale, že by možnost zvolit si prezidenta mohla přinést úřadu větší vážnost. Töpfer ale odmítá další kroky k přímé demokracii. „Už je to jen krok k zákonu o referendu,“ říká.

TÉMA: Přímá volba prezidenta

Podle něj Senát v této otázce selhal. „Jako senátor bych tedy nyní zahájil debatu o existenci Senátu,“ prohlásil. Pro jeho rušení přitom dříve nebyl. „Hasiče také nebudeme rušit, protože už dlouho nebyl požár. Senát je tu jako pojistka a my jsme včera selhali. Dovolili jsme změnit ústavu z chabého důvodu – podle veřejného mínění,“ říká Töpfer.

Svou možnou kandidaturu nejprve odmítl – jeho žena prý nechce být první dámou. „Já jsem se stal politikem, ale státníkem nejsem. Myslím, že to je profese, se kterou se člověk rodí,“ myslí si Töpfer. „Nevylučuji, že bych se přihlásil, pokud by se do volby přihlásil tak slabý kandidát, že bych se rozhodl proti němu jít,“ připustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…