Prima vyrazila do europarlamentu. David spustil a Vondra chtěl odcházet ze studia

22.11.2023 20:19 | Monitoring

CNN Prima News přinesla živé vysílání z europarlamentu ve Štrasburku, které bylo velmi bouřlivé.Europoslanec SPD Ivan David tvrdí, že Izrael v Pásmu Gazy páchá „genocidu“. Rovněž pronesl, že Izraelci „potřebují obejít Suezský průplav, protože jsou vedle Pásma Gazy naleziště uhlovodíku“, a že „Pásmo Gazy Izraeli dlouhodobě překáží“. „Na tyhle kecy fakt nejsem zvědav,“ neudržel se po takovém tvrzení europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Prima vyrazila do europarlamentu. David spustil a Vondra chtěl odcházet ze studia
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Europoslanec Ivan David na pódiu mítinku SPD v Hradci Králové

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15475 lidí
Svá tvrzení o izraelské „genocidě v Pásmu Gazy“ europoslanec hnutí SPD Ivan David pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS po otázce moderátorky na evropský přístup ke Kataru v souvislosti s vazbami Dauhá na palestinské teroristy z Hamásu. „To je sekundární, možná až terciální otázka… Ať po mně nikdo nechce, abych řekl, která z genocid je správná. Jestli ta palestinská v Izraeli, nebo ta izraelská v Pásmu Gazy. To si myslím, že je daleko za hranou,“ započal David svá slova o „genocidě“.

Ani brutální vraždění civilistů Hamásem podle něj není důvodem pro současné operace izraelské armády v Pásmu Gazy. Podle europoslance Izraeli nejde o protiteroristickou operaci, ale o „genocidu“ z důvodu nerostných surovin. „To (útok Hamásu, pozn. red.) přece neomlouvá genocidu na druhé straně. Prostě že někdo potřebuje obejít Suezský průplav, protože vedle Pásma Gazy jsou naleziště uhlovodíku. Pásmo Gazy Izraeli dlouhodobě překáží. Obojí je genocida. Utajování je trestné,“ mínil David a dodal, že si „nedovede představit“, že o útoku ze 7. října „Mosad nevěděl“.
 
Právě po takovýchto Davidových tvrzení o údajné izraelské „genocidě“ kvůli nerostným surovinám se europoslanec ODS Alexandr Vondra netajil, že přemýšlí i o odchodu ze studia. „Přemýšlím, jestli se nemám zvednout a odejít. Na tyhle kecy fakt nejsem zvědav, takové lži. Izrael za premiéra Ariela Šarona kompletně vyklidil Pásmo Gazy a nechal Palestince, ať si tam vládnou. Výsledkem bylo, že si zvolili Hamás. Od té doby tam vládne totální temno a Izrael s tím nemá vůbec nic společného,“ odmítl Vondra Davidovy výroky o izraelské „genocidě“.

Také europoslanec ANO Ondřej Knotek neměl pro Davidovo tvrzení přílišné pochopení. „V historii jsou momenty, kdy je třeba stát na správném místě. Tahle situace je podle mě naprosto jasná. Na jedné straně je Izrael, který uznává hodnoty demokracie, váží si lidského života a chce se svým okolím žít v míru. Na druhé straně je hnutí Hamás, které si neváží lidského života, je řízeno diktátorskou ideologií a chce zničit a vymazat Izrael ze světa. Tady v podstatě není o čem se bavit,“ řekl jasně Knotek.

Naděje na propuštění části rukojmí

Izraelská vláda ve středu schválila dohodu o čtyřdenním příměří s Hamásem výměnou za osvobození zhruba padesáti rukojmí držených v Pásmu Gazy. V rámci dohody Izrael hodlá propustit stovky palestinských vězňů.

Na svobodu se má v první vlně dostat třicet dětí, osm matek a dvanáct dalších žen držených Hamásem, uvedl podle ČTK izraelský list Haarec. Hamás by měl zajatce propouštět postupně, přibližně dvanáct či třináct denně. Izraelská vláda chce také umožnit přísun humanitární pomoci do Gazy.

Teroristická skupina Hamás se dříve přihlásila k tomu, že drží asi 210 z přibližně 240 rukojmí unesených z Izraele během útoku 7. října. Palestinský islámský džihád pak údajně zadržuje zbytek rukojmí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…